Up 2 Date

Danny in Palestina: ''Alle dromen zijn hier begraven.''

  1. Newschevron right
  2. Danny in Palestina: ''Alle dromen zijn hier begraven.''

In de eerste aflevering van 'Danny in Arabistan' reist Danny Ghosen af naar Palestina. In de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever ervaart hij hoe het is om te moeten overleven in een stad die al tien jaar van de buitenwereld is afgesloten. Met een werkloosheidspercentage van 95% en geen mogelijkheid om het land te verlaten, vervliegt de hoop bij veel jongeren.

Streng bewaakt

Om van Israël naar Gaza te komen moest Danny één van de meest bewaakte grenzen oversteken. Er mag niet gefilmd worden en zelfs de mensen die de bagage dragen zijn nog nooit vijf meter buiten de muur van Gaza geweest.

Chaos

Zodra hij Gaza binnen is, merkt Danny hoe chaotisch het daar is. Er leven twee miljoen mensen op een plek die slechts twee keer zo groot is als Texel. Danny praat met verschillende jongeren die allemaal hun dromen hebben, maar de realiteit zorgt er voor dat die dromen snel vervagen.

''Alle dromen worden hier begraven.''

Afpersing

Behalve op Israël zijn mensen ook boos op het beleid van Hamas. Iedereen moet belasting betalen aan de politieke verzetsbeweging, anders worden ze opgepakt. Hamas tolereert op geen manier kritiek en tegenspraak. Maar niet iedereen denkt daar zo over. Danny spreekt met verschillende politieagenten die ervan overtuigd zijn dat Hamas zorgt voor bescherming en veiligheid.

Grensgebied

De Gazastrook grenst voor het grootste deel aan Israël, maar aan de zuidkant grenst het gebied aan Egypte. Danny bezoekt ook deze kant van de strook. Omdat dit grensgebied verboden toegang is, moet hij iemands huis in. Hij komt terecht in een huis vol kogelgaten, waarvan de inwoners niet eens weten van wie die kogelgaten zijn: Israël, Egypte of Hamas?

Liefde

In Palestina is het voor veel jongens moeilijk om een meisje te vinden. Via internet lukt het niet, want meisjes mogen geen foto's op internet plaatsen. Daarnaast kun je worden opgepakt als je een relatie hebt. Toch wordt het soms wel geaccepteerd, zoals bij één meisje die verloofd is met haar neef.

''Liefde is niet verboden in Gaza.''

Samen, maar gescheiden

Vervolgens gaat Danny naar de Westelijke Jordaanoever. Hij moet opnieuw de grens over, maar de regels zijn minder streng dan op de grens tussen Gaza en Israël. Op de Westelijke Jordaanoever ben je vrijer om te reizen dan in Gaza, zodat zowel Israëliërs als Arabieren een bezoek kunnen brengen aan Jeruzalem. Ze leven hier samen, maar wel gescheiden.

Hoop

Ramallah is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever. Voor Palestijnse begrippen wordt dit gezien als een stad waar veel kan. Veel jongens hopen hier een buitenlandse vrouw te vinden. Dat is namelijk de enige mogelijkheid om ooit weg te komen...

''Ik ging op zoek naar dromen, maar de enige droom die mensen hier hebben is: zo snel mogelijk het land uit vluchten.''

Bekijk de hele aflevering hier:

In de volgende afleveringen reist Danny onder andere nog af naar Jordanië, Egypte en zijn geboorteland Libanon.

Ster advertentie
Ster advertentie