Up 2 Date

Rijst- en sauzenmerk 'Uncle Ben's' krijgt nieuwe naam vanwege racisme

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Rijst- en sauzenmerk 'Uncle Ben's' krijgt nieuwe naam vanwege racisme

Het rijst- en sauzenmerk Uncle Ben's gaat de naam en het uiterlijk van het merk veranderen. Dat maakt levensmiddelenfabrikant Mars, waar Uncle Ben’s onderdeel van is, bekend in een statement. Ze schrappen het logo, waarop een zwarte lachende oude man te zien is. De naam zelf wordt veranderd in Ben’s Originals.

bijnaam van de oude tot slaaf gemaakten

Mars verandert de naam omdat sommige mensen het huidige merk als racistisch ervaren. ‘Uncle’ was een gebruikelijke bijnaam voor oudere mannelijke tot slaaf gemaakten of bedienden in het zuiden van de Verenigde Staten. "Als wereldwijd merk weten we dat we de verantwoordelijkheid hebben om een standpunt in te nemen om een einde te maken aan raciale vooroordelen en onrechtvaardigheid", schrijft het merk op hun website.

"Terwijl we luisteren naar de stemmen van consumenten, vooral in de zwarte gemeenschap en naar de stemmen van de medewerkers wereldwijd, erkennen we dat dit het juiste moment is om het merk Uncle Ben te ontwikkelen, inclusief de visuele merkidentiteit, wat we dus ook gaan doen. We weten nog niet wat de exacte wijzigingen of timing zullen zijn, maar we evalueren alle mogelijkheden."

geen plaats voor racisme

Mars vervolgt dat er voor racisme geen plaats in de samenleving is. "We zijn solidair met de zwarte gemeenschap, onze medewerkers en onze partners in de strijd voor sociale rechtvaardigheid. We weten dat we de noodzakelijke systemische verandering moeten doorvoeren. Het zal een collectieve inspanning vergen van ons allemaal: individuen, gemeenschappen en organisaties van elke omvang over de hele wereld."

niet het eerste merk

Uncle Ben’s is niet het eerste merk dat om deze reden de naam verandert: ook Aunt Jemima, onderdeel van Quaker Foods, verdween al uit de schappen om dezelfde reden. Ben’s Originals ligt vanaf volgend jaar in de winkels.
Ster advertentie
Ster advertentie