Up 2 Date

In Italië zeggen tienduizenden restaurants morgen open te gaan

foto: EPA - Turijn in lockdown
  1. Newschevron right
  2. In Italië zeggen tienduizenden restaurants morgen open te gaan

Net als in ons land is het ook voor horeca-ondernemers in Italië een onzekere en moeilijke tijd. Een groepje restauranthouders is daarom uit protest tegen de coronamaatregelen het initiatief 'IoApro1501' begonnen, oftewel 'Ik open 15 januari'. De actie staat momenteel al op ruim 70.000 aanmelders, die zeggen morgenavond tegen de regels hun restaurant, bar of café open te gooien.

'Kwestie van overleven'

Een van de initiatiefnemers van IoaApro1501 zegt op de Facebookpagina dat ze van plan zijn om ook na morgen open te blijven. "Wij zijn niet verantwoordelijk voor de besmettingen, maar we betalen wel de hoogste prijs." Volgens veel restauranteigenaren is het simpelweg noodzakelijk om weer open te gaan, omdat ze anders flink in de financiële problemen komen. In het grootste gedeelte van het land mag de horeca overdag open tot 18:00 uur, maar dat is volgens hen niet genoeg.

De beloofde overheidssteun zou bij de meesten niet zijn aangekomen, zo vertelt een woordvoerder van een van de initiatiefnemers aan het AD. "Wij willen gewoon aan het werk, veel van de collega’s hebben niet eens meer het geld om de rekeningen te betalen."

Kritiek

Hoewel de protestactie veel steun krijgt, zijn er ook veel mensen die het onverantwoordelijk vinden om tegen de regels in open te gaan, zeker omdat er dagelijks nog honderden coronasterfgevallen worden gemeld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederlands restaurant

Ook een Nederlands restaurant ging afgelopen weekend tegen de regels in open. Het gaat om restaurant De Kiet in Eindhoven, dat in een Facebookpost meldde zich niet langer aan de regels te houden en hun deuren te openen. "Al maanden worden we in de kou gelaten. De schade is groot en onnodig. De maat is vol." De eigenaren kregen een waarschuwing, maar zijn van plan komend weekend weer open te gaan. De gemeente heeft laten weten dat het restaurant, inclusief afhaaloptie, in dat geval voor twee weken gesloten kan worden.

Ster advertentie
Ster advertentie