Up 2 Date

Ronnie Flex, Bokoesam, Mr. Polska en Willie Wartaal reizen af naar Mexico (Rappers Achter De Tralies)

  1. Newschevron right
  2. Ronnie Flex, Bokoesam, Mr. Polska en Willie Wartaal reizen af naar Mexico (Rappers Achter De Tralies)

In de eerste aflevering van Rappers Achter De Tralies reisden Ronnie Flex, Bokoesam, Willie Wartaal en Mr. Polska af naar Mexico. Daar worden ze geconfronteerd met het heftige verhaal van Véronica Razo. De moeder van twee kinderen werd bijna zes jaar geleden uit het niets opgepakt en meegenomen door de militaire politie. Ze zit nog steeds vast.

Criminele bende

Véronica werd na haar arrestatie gemarteld en verkracht en vervolgens gedwongen om een valse verklaring te ondertekenen. Hierin betuigt ze dat ze deel uitmaakte van een criminele bende, terwijl ze nooit in in haar leven in aanraking is gekomen met criminaliteit. De rappers strijden samen met Amnesty International voor haar vrijlating.

Burger

De rappers gingen op bezoek bij moeder Bertha, die de onterechte arrestatie van haar dochter met eigen ogen moest aanzien. Ook de twee kinderen van Véronica zijn duidelijk getraumatiseerd door de gebeurtenis. Ronnie Flex en Willie Wartaal bezochten samen met Véronica's moeder de plek waar haar dochter werd meegenomen.

''Het was op 8 juni 2011. Ik zag mensen die burgerkleding droegen. Ik dacht dat het een ontvoering was, dus ik ging meteen naar de autoriteiten. Daar heb ik verteld dat mijn dochter ontvoerd was. Ik kreeg de volgende ochtend een telefoontje van haar. Ze zei: mama, kom me halen, want ze hebben me opgesloten. Toen ik erheen ging, was ze er niet. Ze was zo erg gemarteld, dat ze naar het ziekenhuis moest.''

Tankstation

In de tussentijd heeft Bertha veel brieven geschreven, maar ze wacht al 5,5 jaar op een herziening van de zaak. Het verhaal van de Mexicaanse autoriteiten rammelt aan alle kanten. Volgens de politieverklaring werd Véronica opgepakt bij een tankstation, in de aanwezigheid van vele andere mensen. Mr. Polska en Bokoesam gingen met Véronica's kinderen naar die plek. Daar krijgt zoon Byron eindelijk de verklaring waar hij zo lang op wachtte: er is die dag niemand opgepakt.

''De politie zegt dat het niet waar is. Ik geloof echt in het echte verhaal.''

Militaire politie

In Mexico is er een tekort aan politie. Veel soldaten worden daarom ingezet als agenten, maar hebben daar helemaal niet de capaciteiten voor. Om toch te kunnen bewijzen dat ze wel degelijk mensen oppakken, dwingen ze onschuldige slachtoffers om valse verklaringen af te leggen. Amnesty is op dit moment bezig met honderd soortgelijke zaken.

Kracht

De rappers helpen mee om handtekeningen in te zamelen, zodat de zaak van Véronica genoeg aandacht krijgt. Het is helaas totaal niet bekend of en wanneer deze zaak zal worden opgelost. Om het uit elkaar gescheurde gezin meer kracht te geven, zamelde Amnesty tweeduizend brieven in. De rappers gingen zelf langs bij de familie om de brieven te overhandigen. Mr. Polska sloot af met mooie woorden voor de kinderen:

''Ik kan me niet voorstellen hoe zwaar het is, maar ik weet zeker dat jullie moeder heel trots op jullie is, omdat jullie zo dapper zijn. Jullie zijn het voorbeeld van hoe een familie zou moeten zijn. ''

Rappers Achter De Tralies is elke dinsdag te zien om 21.30 op RTL5. Bekijk aflevering 1 hierboven.

Ster advertentie
Ster advertentie