Up 2 Date

Chinese burgerjournalist krijgt vier jaar cel voor verslaggeving Wuhan

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Chinese burgerjournalist krijgt vier jaar cel voor verslaggeving Wuhan

Zhang Zhan, een 37-jarige burgerjournalist, is in China veroordeeld tot vier jaar celstraf. De reden: verslaggeving doen van de corona-uitbraak in Wuhan, waar het virus als eerste opdook.

Kritische verslaggeving

Volgens de rechter in China maakte Zhang zich schuldig aan "ruzie zoeken en het veroorzaken van onrust", een aanklacht die in China vaker wordt gebruikt tegen activisten, dissidenten en jounalisten. Zhang, een voormalig advocaat, trok aan het begin van de corona-uitbraak naar Wuhan om met haar telefoon beelden te maken en verslag te doen naar het toen nog onbekende virus. Ze deelde livebeelden via sociale media, die veel views opleverden. Dat deed zij buiten de gevestigde media om, wat haar een burgerjournalist maakt. In de berichtgeving liet Zhang zich kritisch uit over censuur en geheimhouding van de Chinese regering rondom het virus. Zhang ging bijvoorbeeld ook bij een crematorium kijken hoeveel lichamen daar nou werden verbrand.

Hongerstaking

De burgerjournalist ging na haar arrestatie onmiddellijk in hongerstaking. Ze kreeg echter dwangvoeding toegediend via een neussonde. Volgens haar advocaat wil Zhang de hongestaking volhouden "tot het bittere einde". De gezondheid van Zhang gaat volgens haar advocaten nu snel achteruit: "Ze voelt zich mentaal uitgeput. Elke dag is een martelgang voor haar. Ze heeft zelfs hulp nodig om naar de wc te gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie