Up 2 Date

'Er verdwijnen dagelijks kinderen uit Nederlandse opvangcentra'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 'Er verdwijnen dagelijks kinderen uit Nederlandse opvangcentra'

Meer dan 300 kinderen zijn afgelopen jaar plots verdwenen uit opvangcentra. In de periode van januari 2022 tot maart 2023 hebben 4449 alleenstaande vluchtelingenkinderen asiel aangevraagd in Nederland, zo blijkt uit recente gegevens van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 360 van deze kinderen zijn echter plots weer verdwenen nadat ze zich hadden gemeld bij de immigratiedienst.

Vermissingscijfers

Nadat de alleenstaande vluchtelingenkinderen zich aanmelden bij de immigratiedienst in Ter Apel worden ze worden verspreid over asielzoekerscentra. Een deel van de kinderen is voor dit gebeurt echter al verdwenen, zo blijkt uit de vermissingscijfers.

De cijfers werden vanochtend gepubliceerd door het AD. Het dagblad heeft in samenwerking met journalistencollectief Lost in Europe en Argos naar de vermissingscijfers gekeken. Er wordt naar aanleiding van de cijfers gemeld dat het opmerkelijk is dat veruit de meeste kinderen zijn verdwenen uit Ter Apel. Daar zijn 237 na het aanmelden nooit meer terug gezien.

Prostitutie

Waar de kinderen heen verdwijnen, is niet duidelijk. Een deel gaat waarschijnlijk zelf op doortocht naar familie ergens anders in Europa. Andere kinderen verdwijnen naar alle waarschijnlijkheid in het criminele circuit of de prostitutie.

Dat laatste zou blijken uit vertrouwelijke meldingen van mensenhandel vanuit het COA aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel, zo schrijft het dagblad. Dorpsbewoners zouden in het verleden wel eens hebben aangegeven dat er "regelmatig meisjes en jongens door zowel Duitse als Nederlandse (oudere) mannen worden opgepikt net buiten het azc."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alarm in Engeland

Niet alleen in Nederland verdwijnen vluchtelingenkinderen. Ook in Engeland wordt er alarm geslagen. Hier verdwenen kinderen uit hotels die werden gebruikt als noodopvanglocaties. In anderhalf jaar tijd zouden meer dan honderd kinderen zijn verdwenen. Volgens hotelmedewerkers worden tieners op straat gekidnapt.

Ster advertentie
Ster advertentie