Up 2 Date

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen


Pim Lammers, de schrijver van het gedicht voor de Kinderboekenweek 2023, trekt zich terug na meerdere doodsbedreigingen. Dit heeft de kinderboekenschrijver laten weten aan CPNB, de stichting die de Kinderboekenweek organiseert.

Woede om verhaal

Lammers raakte de afgelopen dagen in opspraak vanwege een verhaal in een literair tijdschrift voor volwassenen dat hij in 2015 schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een "pedofilie-activist" te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in Gevaar startte een petitie en Wybren van Haga stelde Kamervragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lammers trekt zich terug

CPNB heeft naar eigen zeggen heel bewust voor Lammers gekozen als dichter voor de Kinderboekenweek. "Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn." Inmiddels heeft Lammers zich teruggetrokken.

"De beschuldigingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken", zegt de schrijver in een verklaring.

Reactie CPNB

Het CPNB reageerde zaterdag op de terugtrekking van Lammers. "We hebben met grote verontwaardiging en ontzetting kennisgenomen van de bedreigingen en vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie