Up 2 Date

Pentagon meldt 2 Chinese 'spionageballonnen' boven VS en Latijns-Amerika

foto: AFP - Chase Doak
  1. Newschevron right
  2. Pentagon meldt 2 Chinese 'spionageballonnen' boven VS en Latijns-Amerika

Volgens het Pentagon zweeft er al een aantal dagen een Chinese 'spionageballon' over de Verenigde Staten. Vandaag zou er zelfs een tweede zijn gespot, ditmaal boven Latijns-Amerika. De grote, witte ballon daar is vergelijkbaar met de ballon die eerder al werd gezien boven de Verenigde Staten. Dat zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond.

Weerballon

De ballonen die boven de VS en Latijns-Amerika vliegen, veroorzaken veel onrust in het land. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat er vanuit dat het spionageballonnen zijn. "We zien berichten over een tweede ballon die boven Latijns-Amerika zweeft. Het gaat opnieuw om een Chinese spionageballon", staat dan ook in een verklaring van het Pentagon.

China zegt echter dat het gaat om een luchtschip voor wetenschappelijk meteorologisch onderzoek dat uit koers is geraakt. Het land zegt dan ook te betreuren dat de ballon per ongeluk het Amerikaanse luchtruim is binnengedrongen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet schieten

De eerste ballon werd deze week voor het eerst gespot boven Canada, maar zweeft inmiddels al een paar dagen boven de VS. Het ding zou zo groot zijn als drie bussen achter elkaar. De ballon zal het land waarschijnlijk met een paar dagen verlaten via de oostkust.

De politie in die regio heeft de inwoners alvast geïnstrueerd. "Wij kunnen niets doen op ruim 18.000 meter hoogte, en de FBI wil waarschijnlijk ook niet dat wij ons ermee bemoeien." De politie roept inwoners ook op om niet op de ballon te schieten. "Het heeft geen zin om te proberen hem neer te halen met je handvuurwapen. Probeer dat dan ook niet."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bezoek uitgesteld

Door de situatie heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Antony Blinken, zijn bezoek aan China uitgesteld. China is niet blij met deze situatie. Zij beschuldigen Amerikaanse politici en media ervan dat ze de situatie misbruiken om China zo in een kwaad daglicht te stellen. De ministers van beide landen zouden elkaar gisteravond wel hebben gesproken.

Ster advertentie
Ster advertentie