Up 2 Date

Huiszoeking Trump was om mogelijke schending spionagewet

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Huiszoeking Trump was om mogelijke schending spionagewet

Oud-president Donald Trump wordt onderzocht vanwege een mogelijke overtreding van de Amerikaanse Spionagewet en wegens belemmering van de rechtsgang. Dat blijkt uit het vrijgegeven huiszoekingsbevel voor de FBI-inval in Trumps buitenhuis in Florida. De huiszoeking vond eerder deze week plaats.

Het huiszoekingsbevel

Een rechter geeft alleen een huiszoekingsbevel af wanneer er tenminste een 'gegronde reden' is om te onderzoeken of iemand de wet heeft overtreden. In dit bevel moet dan staan naar welke strafbare feiten er onderzoek wordt gedaan. In het geval van Trump zijn dit er drie, blijkt nu. Het gaat hier over het verwijderen of wegnemen van notities en verslagen uit het Witte Huis, het tegenwerken van een justitieel onderzoek en overtreding van de spionagewet. FBI-agenten zouden onder meer zoeken naar geheime documenten over kernwapens.

Staatsgeheim

Met het huiszoekingsbevel is ook een lijst met meegenomen spullen uit Trumps woning vrijgegeven. In totaal hebben de FBI-agenten ongeveer twintig dozen, ringmappen met foto's en een handgeschreven briefje in beslag genomen. Er zou ook informatie over de president van Frankrijk in beslag zijn genomen. Bij de in beslag genomen spullen zouden elf partijen met gevoelige en geheime informatie zitten, waarvan er drie zelfs een staatsgeheim zouden zijn.

Amerika-verslaggever van RTL, Sophie van der Meer, legt aan RTL Nieuws uit wat dit verder te betekenen heeft: "Bij de huiszoeking in Mar-a-Lago zijn documenten gevonden die als 'top secret' en als 'vertrouwelijk' aangemerkt waren en in veilige overheidsgebouwen moeten blijven. Trump had alle documenten meteen moeten inleveren toen hij aftrad als president, maar dat hij dit soort geclassificeerde informatie in huis had is een nog zwaardere overtreding."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trump ontkent

Trump reageerde met een verklaring waarin hij elk strafbaar feit tegen hem ontkent. Hij zegt op zijn eigen sociale netwerk Truth Social dat een huiszoeking niet nodig was, omdat hij de documenten ook had willen overdragen als er om was gevraagd. Verder zou volgens Trump alle 'top secret'-informatie al eerder zijn vrijgegeven door het Witte Huis en dus niet langer geclassificeerd zijn. De oud-president vindt de huiszoeking een heksenjacht van zijn politieke tegenstanders. Veel van Trump zijn aanhangers zijn ook woedend over de inval.

Ster advertentie
Ster advertentie