Up 2 Date

Het wordt deze week ontzettend warm, met kans op temperatuurrecords

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Het wordt deze week ontzettend warm, met kans op temperatuurrecords

Het wordt deze week ontzettend warm. Er is zelfs een kans dat er weer hitterecords worden verbroken. Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste 15 september ooit gemeten, aldus Weeronline.

tropische dag

Als het in De Bilt 30 graden of meer wordt, is dit 'een recordlate officiële tropische dag'. Tropische dagen in september zijn volgens de weersite heel uitzonderlijk. In Limburg en het oosten van Brabant wordt het gemiddeld eens in de vijf jaar 30 graden of meer in september. In De Bilt is dit pas vier keer gebeurd: in 1949, 1991, 2013 en 2016.

warmste prinsjesdag ooit

Dinsdag kan dus ook de warmste Prinsjesdag ooit worden. De warmste Prinsjesdag tot dusver was in 1961. Het werd toen 28,7 graden en dit was ook de enige keer dat de temperatuur in de regio Den Haag steeg naar zomerse temperatuurwaarden tijdens Prinsjesdag. De kans dat ook deze waarde morgen overschreden wordt, is groot.

hete maandag

Ook vandaag wordt het warm, maar waarschijnlijk gaan er geen records gevestigd worden. In de middag is het wel uitzonderlijk heet voor half september. Het wordt tussen de 23 en 25 graden op de Wadden, 27 tot 28 graden in de Randstad en 31 graden in het zuidoosten. Een warmterecord gaat waarschijnlijk niet verbroken worden, omdat de records die op deze dag staan al heel hoog zijn. Op 14 september 2016 werd het in De Bilt namelijk 31,4 graden en in Deelen bij Arnhem zelfs 32,7 graden. 14 september is ook de laatste dag in het jaar waarop het in De Bilt ooit tropisch warm werd. Als het dinsdag 30,0 graden of meer wordt, wordt ook dit record verbroken.

Ster advertentie
Ster advertentie