Up 2 Date

Syrische dokters beschrijven hoe het is om kinderen te behandelen na een gasaanval

  1. Newschevron right
  2. Syrische dokters beschrijven hoe het is om kinderen te behandelen na een gasaanval

Syrische dokters kregen tientallen kinderen in hun praktijk, nadat zij gewond waren geraakt door giftig gas. Door een luchtaanval, mogelijk met het gifgas Sarin, zijn dinsdag in de provincie Idlib (noordwesten van Syrië) minstens 72 mensen om het leven gekomen. Van hen waren er 20 kinderen. Doktoren vertelden aan ABC News over hun aangrijpende ervaring om de jonge patiëntjes te behandelen.

Gehuil

Een arts, Mizar Hassani, heeft zo'n dertig patiënten behandeld waaronder vier kinderen. "Ze werden wakker en alles in hun leven was ineens anders", vertelde hij ABC News via een Skypegesprek. Ook benadrukte hij het vele gehuil. "Als ze binnenkomen, huilen ze. We geven ze medicijnen, en behandelen ze. En als ze wakker worden, huilen ze." Tijdens het gesprek moest hij even pauzeren. "Ik kan niet verder, hun vader en moeder is dood. Wat kunnen wij voor ze doen?"

Gestikt

Abdulhai Tennari is ook een van de artsen die aangetaste kinderen heeft behandeld. Volgens hem zijn vele gewonden ter plekke overleden. "Kinderen werden onder het puin vandaan gehaald." Ook voegde hij toe: "De meeste overledenen zijn doodgegaan, omdat ze zijn gestikt in het gas."

Kritieke toestand

Veel patiënten zijn verplaatst van Syrië naar Turkije vanwege een gebrek aan ruimte in Syrische ziekenhuizen. “Het probleem is dat het een lange afstand is van Khan Sheikhoun (de plek van de aanslag) naar ons in Idlib en daarna door naar Turkije", zegt Abdulhai. "De patiënten zijn in een kritieke toestand en kunnen doodgaan doordat de behandeling te laat komt. Ik heb patiënten die nog steeds niet wakker zijn."

Omstreden wapen

Volgens kinderrechtenorganisatie Save The Children is een derde van de slachtoffers van de luchtaanval kind. Ze hadden moeite met ademen en waren nauwelijks bij bewustzijn. Samen met een loopneus en kleine pupillen zijn dit tekenen dat een patiënt in aanraking is gekomen met het giftige gas Sarin. Als uit onderzoek blijkt dat de aanval inderdaad is gepleegd met de illegale stof, dan kan het zijn dat niet alle chemische wapens in Syrië zijn vernietigd, zoals al enkele jaren geleden is geëist.

In video's, zoals deze hieronder, worden beelden getoond van kinderen die snakken naar adem.

LET OP: Beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren!

Ster advertentie
Ster advertentie