Up 2 Date

Drie keer zoveel dakloze jongeren in Nederland als tien jaar geleden

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Drie keer zoveel dakloze jongeren in Nederland als tien jaar geleden

Het zijn shocking cijfers, want het aantal daklozen in Nederland zijn in tien jaar verdubbeld. Maar dat niet alleen. Onder jongeren tussen de 18 en 30 jaar zijn er drie keer zoveel daklozen als in 2009.

CBS

Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2009 ging het om 17.800 mensen dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. In 2018 waren dat er inmiddels 39.300. Onder jongeren is het dus verdrievoudigd en is dat getal opgelopen tot 12.600.

"Ik werd aan mijn lot overgelaten."

Aan je lot overgelaten

Bastiaan (26) is zelf dakloos geweest en vertelde in Start over zijn ervaring als dakloze. Ieder persoon die zo’n ervaring meemaakt heeft natuurlijk zijn eigen verhaal. In het geval van Bastiaan waren er verschillende omstandigheden.

“Ik zat gewoon op school en deed mijn ding. Dat is alleen niet zo goed gegaan. Ik heb meerdere opleidingen gedaan en de hulp op school was ook niet goed genoeg. Dus ik werd een beetje aan mijn lot overgelaten. Zo stond ik na vijf jaar in een keer op straat. Thuis waren er ook wat dingen waardoor het lastig was om goed te kunnen leven. Dus ik liep eigenlijk gewoon weg van mijn problemen.”

Happy ending

Uiteindelijk is het gelukkig goed gekomen met Bastiaan die overal en nergens rondzwierf door Nederland. “Op een gegeven moment heeft de GGD Zwerfjongeren mij kunnen oppikken. En zo is het balletje gaan rollen.” Bastiaan kwam weer terecht in de hulpverlening en maakt het nu heel goed. Hij heeft een eigen woning, maakt kunst én hij heeft een band waarmee hij muziek maakt. “Dat had ik mij een jaar geleden niet kunnen bedenken.”

"Je staat er letterlijk alleen voor."

Alleen

Even later belde Ali (26) die op 25-jarige leeftijd op straat kwam te staan. Hij kon op een gegeven moment niet meer aan werk komen, waardoor zijn betalingsachterstanden opliepen. Totdat hij uit zijn woning gezet werd. “In die tijd heb ik geleerd wie je echte vrienden zijn. Die zijn eerlijk gezegd op een hand te tellen. […] Je staat er letterlijk alleen voor.” Ali reageerde bijna dagelijks op een woning, maar kreeg er pas eentje op het allerlaatste moment toegewezen. “Als dat niet het geval was, was ik nu misschien nog steeds dakloos geweest.”

Ster advertentie
Ster advertentie