Up 2 Date

Maya Angelou eerste zwarte vrouw op Amerikaanse munt

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Maya Angelou eerste zwarte vrouw op Amerikaanse munt

Maya Angelou is sinds deze week de eerste zwarte vrouw die op een Amerikaanse munt afgebeeld staat. De in 2014 overleden schrijfster, dichteres, hoogleraar en mensenrechtenactivist staat op het muntstuk van 25 dollarcent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer vrouwen op kwartjes

Het kwartje met Maya Angelou is onderdeel van het American Women Quarters-programma van de United States Mint. Andere vrouwen die op het muntstuk worden afgebeeld, zijn Sally Ride (de eerste vrouwelijke astronaut), Wilma Mankiller (eerste vrouwelijke opperhoofd van de Cherokee, een inheemse Amerikaanse stam), Nina Otero-Warren (leider van de vrouwenkiesrechtbeweging) en Anna May Wong (eerste Chinees-Amerikaanse filmster in Hollywood).

Amerikaanse vrouwen eren

"Iedere keer dat we onze munten herontwerpen, hebben we de kans om iets te zeggen over ons land - waar we waarde aan hechten en hoe we als samenleving zijn gegroeid", aldus minister van Financiën Janet Yellen over de release van munt waarop normaal gesproken eerste president George Washington te zien is. "Ik ben erg trots dat deze munten de bijdragen eren van enkele van de meest gedenkwaardige Amerikaanse vrouwen, onder wie Maya Angelou."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Icoon

Maya Angelou wordt gezien als een van de meest iconische schrijvers als het gaat om het vertellen over het leven als Afro-Amerikaanse in de Verenigde Staten. Vooral haar autobiografische boek I Know Why the Caged Birds Sings (1969) is een klassieker. Tijdens de beëdiging van president Clinton in 1993 droeg ze een gedicht voor en in 2011 ontving ze van president Obama de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor burgers in de VS.

Harriet Tubman

In 2028 zal er nog een zwarte vrouw op een Amerikaans geldstuk terechtkomen. Harriet Tubman, de Afro-Amerikaanse vrijheidsstrijder die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen de slavernij, komt namelijk op het twintigdollarbiljet, iets wat eerder werd uitgesteld. Het is in dat jaar precies honderd jaar geleden dat Amerikaanse vrouwen kiesrecht kregen, iets waar Tubman zich ook voor heeft igezet.

Ster advertentie
Ster advertentie