Up 2 Date

Gemiddelde prijs van koopwoning voor het eerst in drie jaar gedaald

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gemiddelde prijs van koopwoning voor het eerst in drie jaar gedaald

De gemiddelde prijs van een koopwoning was in het eerste kwartaal van 2022 lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het is voor het eerst sinds 2019 dat de prijs van kwartaal op kwartaal daalde, zo meldt makelaarsvereniging NVM.

Prijzen nog altijd hoog

Ondanks dat de gemiddelde prijs het afgelopen kwartaal is gedaald, is de prijsstijging op jaarbasis nog altijd gemiddeld 13,7 procent. Dat is een stuk lager dan in de afgelopen drie kwartalen, toen de prijs met zo'n 20 procent op jaarbasis steeg. Een nieuwbouwwoning kostte in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld nog steeds 466.000 euro. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 is de prijsstijging voor een nieuwbouwwoning op jaarbasis 11,5 procent. Voor een bestaande koopwoning moesten kopers 428.000 neertellen, wat 2,1 procent lager is dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

Meer woningen beschikbaar

Naast de daling van de gemiddelde prijs waren er ook 10 procent meer koopwoningen beschikbaar in de eerste drie maanden van 2022 ten opzichte van het het laatste kwartaal van vorig jaar. Zo stonden ruim 17.000 huizen te koop. Dat neemt echter niet weg dat de vraag nog altijd veel groter is dan het aanbod. Daarnaast werd er vaak overgeboden, waardoor veel potentiƫle kopers de zoektocht naar een woning staakten.

Nog nooit zo hard gestegen

In november vorig jaar bleek uit onderzoek van technologiebedrijf Calcasa dat de prijzen van woningen nog nooit zo hard zijn gestegen als in het derde kwartaal van 2021. Toen stegen de prijzen met 313 euro per dag. In de Noord-Hollandse gemeente Bloemendaal stegen de prijzen zelfs zo hard dat de gemiddelde huizenprijzen de grens van 1 miljoen passeerde4s.

Ster advertentie
Ster advertentie