Up 2 Date

10.000 mensen geëvacueerd wegens groeiende bosbrand in Zuid-Frankrijk

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. 10.000 mensen geëvacueerd wegens groeiende bosbrand in Zuid-Frankrijk

In het Zuid-Franse departement Gironde zijn zo'n 10.000 mensen geëvacueerd vanwege een enorme bosbrand. Er is al meer dan 6200 hectare in vlammen op gegaan en meerdere huizen zijn verwoest. De brandweer doet er alles aan om te blussen, maar desondanks wordt de brand alleen maar groter.

'Monster'

Volgens de lokale autoriteiten is het lastig om de brand onder controle te krijgen, onder meer door de hoge temperaturen en harde wind. "Het is alsof we hier te maken hebben met een monster dat hersens heeft en zich tactisch gedraagt", aldus een woordvoerder tegen Franse media. Enkele brandweermensen zijn gewond geraakt.

De brand heeft zich inmiddels uitgebreid naar het naastgelegen departement Landes. De A63, een belangrijke snelweg richting de Spaanse grens, is afgesloten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aangestoken?

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, heeft gezegd dat hij denkt dat de brand expres is aangestoken. Meerdere mensen werden al opgepakt op verdenking van dit soort acties. Vorige maand was er in hetzelfde gebied ook al een grote bosbrand waarbij 37.000 mensen werden geëvacueerd.

Niet aan de regels houden

Een Franse onderzoekscommissie concludeerde vorige week dat veel branden ontstaan omdat burgers zich niet aan de regels houden. Zo moet je struiken en bosjes rondom je huis weghalen wanneer je in een risicogebied woont, om zo te voorkomen dat een brand zich snel kan verspreiden, maar niet iedereen doet dit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie