Up 2 Date

Tot nu toe 150 meldingen van salmonella-infecties in Europa door Kinder Surprise-eieren

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Tot nu toe 150 meldingen van salmonella-infecties in Europa door Kinder Surprise-eieren

De Europese gezondheidsdienst, de ECDC, heeft tot nu toe 150 meldingen gehad over salmonella-infecties in verschillende Europese landen. De uitbraak zou te maken hebben met de consumptie van Kinder Surprise-eieren.

Eerste infectie in december vorig jaar

De meldingen zijn onder andere in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd. Voornamelijk kinderen onder de 10 jaar zijn besmet en velen van hen moeten momenteel in het ziekenhuis behandeld worden. In 119 van de 150 gevallen is het bevestigd dat het om salmonella gaat. In de overige 31 gevallen is er 'waarschijnlijk' sprake van een salmonellabesmetting.

Het eerste geval dateert van 21 december vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk. Chocoladefabrikant Ferrero had in diezelfde maand al salmonella ontdekt in een filter van twee reservoirs in een fabriek in het Belgische Aarlen. Volgens de ECDC werd de productie van de Kinder Surprise-eieren weer hervat na een grondige schoonmaakbeurt en negatieve vervolgtesten op salmonella.

Kinder Surprise-eieren teruggeroepen

In Nederland worden tot nu toe twee besmettingen gelinkt aan de Europese salmonella-uitbraak. De Kinder Surprise-eieren werden vorige week teruggeroepen. "We werken samen met winkeliers om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en dat ze worden teruggehaald", aldus Ferrero.

Het bedrijf zegt dat er momenteel wordt onderzocht hoe het kan dat er de afgelopen weken alsnog tientallen mensen besmet zijn geraakt met salmonella. Ook werkt de fabrikant nauw samen met de voedselautoriteiten en winkeliers om ervoor te zorgen dat de chocoladeproducten teruggehaald worden. "Wij nemen voedselveiligheid uiterst serieus en betreuren deze zaak."

Ster advertentie
Ster advertentie