Up 2 Date

Trump dreigt met 10 jaar celstraf voor standbeeld-vernielers

foto: Evan El-Amin / Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Trump dreigt met 10 jaar celstraf voor standbeeld-vernielers

Donald Trump dreigt mensen die standbeelden beschadigen of bekladden te bestraffen met een gevangenisstraf van tot wel tien jaar. Het dreigement van de Amerikaanse president komt nadat veel demonstranten in de afgelopen dagen standbeelden van controversiële historische figuren hebben neergehaald of vernield.

Arrestaties

Op Twitter maakt Trump zijn ongenoegen kenbaar en laat hij weten meteen actie te ondernemen: "Ik heb de federale overheid geautoriseerd om iedereen te arresteren die een monument, standbeeld of federale eigendom vandaliseert of vernietigt." Deze nieuwe regel zal per direct toegepast worden. Dit zal ook met terugwerkende kracht gebeuren. Dat betekent dat mensen die in de afgelopen dagen standbeelden hebben vernield, nog steeds aangehouden kunnen worden als er achterhaald wordt dat zij zich hieraan schuldig hebben gemaakt. "Er zullen geen uitzonderingen gemaakt worden!", laat Trump in zijn tweet weten. De Amerikaanse president dreigt daarbij ook nog eens met een gevangenisstraf van tien jaar voor de vernielers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Standbeeld Andrew Jackson

Sinds de dood van George Floyd en de daarbij behorende Black Lives Matter-demonstraties, worden standbeelden van omstreden historische figuren over de hele wereld omvergetrokken uit protest tegen racisme. Maandag probeerden demonstranten het standbeeld van voormalig president Andrew Jackson neer te halen, vlakbij het Witte Huis. Jackson was een beruchte president die de slavernij in de VS steunde. Zelf zou hij honderden slaven in zijn bezit gehad hebben. Het lukte de demonstranten uiteindelijk niet om het standbeeld op de grond te krijgen, omdat zij tegengehouden werden door agenten. De actie van de demonstranten was uiteindelijk de reden voor Trumps nieuwe maatregel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie