Up 2 Date

Onverwachtse persconferentie door meer besmettingen met corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onverwachtse persconferentie door meer besmettingen met corona

Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben hun vakantie afgebroken om vanavond het land weer toe te spreken over de coronamaatregelen. Het kan zijn dat er nieuwe maatregelen worden ingevoerd.

toenemend aantal besmettingen

De oorzaak van de persconferentie is het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus. Gisteren maakte het RIVM bekend dat in de afgelopen week 2.588 mensen positief zijn getest op het coronavirus. Dat is bijna dubbel zoveel als een week eerder. Ook het reproductiegetal, wat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door één patiënt met corona, hoort onder de 1 te zijn, maar is dat nog steeds niet.

moeilijk contactonderzoek

De GGD kan er maar moeilijk achterkomen met wie besmette mensen in contact zijn geweest. Vooral jongeren houden zich niet aan de regels en de testbereidheid is klein. Ook zijn er mensen die weigeren in quarantaine te gaan of verzwijgen met wie ze in contact zijn geweest. Dat bemoeilijkt het contactonderzoek nog meer. De verplichte 1,5 meter afstand wordt volgens gedragsonderzoek van de RIVM ook door steeds minder mensen gehandhaafd.

geen tweede golf

Van een tweede coronagolf is volgens het RIVM nog geen sprake, ook al zijn de ziekenhuisopnames verdubbeld. De zorg kan het aantal mensen met corona in het ziekenhuis nog aan en de besmettingen zijn niet door het hele land. De uitbraken in Rotterdam en Amsterdam worden zorgelijk genoemd en Den Haag wordt, net als West-Brabant, gezien als probleemgebied.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1,5 meter afstand blijft belangrijk

Bij de persconferentie van vanavond gaan Mark Rutte en Hugo de Jonge toelichten hoe zij de nieuwe besmettingscijfers interpreteren. Ze gaan benadrukken hoe belangrijk het is om 1,5 meter afstand te houden en in thuisisolatie te gaan als je klachten hebt. Er worden nieuwe maatregelen genomen. Zo worden de introductieweken voor studenten geschrapt. Ook komt er een teststraat op Schiphol, waar reizigers uit risicogebieden worden getest.

geen landelijke mondkapjesplicht

Er wordt niet verwacht dat het landelijk verplicht gaat worden om mondkapjes te dragen. Het kabinet heeft het standpunt dat mondkapjes niet nodig zijn en het dragen van mondkapjes zou 'schijnveiligheid' bieden. Toch mag een burgemeester nu wel mondkapjes verplichten; iets wat in Amsterdam en Rotterdam al gebeurt.

Ster advertentie
Ster advertentie