Naar homepage
Up 2 Date

Man (37) vast voor voorbereiden terreuraanslag op vaccinatielocatie Den Helder

foto: Ton Hazewinkel (Shutterstock)foto: Ton Hazewinkel (Shutterstock)
  1. Newschevron right
  2. Man (37) vast voor voorbereiden terreuraanslag op vaccinatielocatie Den Helder

Een 37-jarige man uit Den Helder is aangehouden voor het plannen van een terreuraanslag op een vaccinatielocatie. De man werd al op 18 maart gearresteerd, maar het Openbaar Ministerie (OM) maakt het nieuws nu pas bekend.

Vuurwerkbom

De verdachte zit nog steeds vast sinds zijn aanhouding. Uit politieonderzoek bleek dat de man van plan was om met een vuurwerkbom een explosie te veroorzaken in het oude stadhuis van Den Helder, dat op dit moment gebruikt wordt als priklocatie.

Daad van terreur

De politie en het OM beschouwen het handelen van de verdachte als een daad van terreur. "Verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten", schrijft het OM.

Volgens het OM probeerde de verdachte het vaccinatieprogramma, dat beschouwd wordt als een 'cruciaal overheidsproces', op extreem gewelddadige wijze te saboteren. "Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding: hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken."

Hechtenis verlengd

Woensdag werd de voorlopige hechtenis van de man met negentig verlengd. Justitie doet nog onderzoek naar mogelijke medeverdachten.

Ster advertentie
Ster advertentie