Up 2 Date

Nieuwe studies wijzen uit: vaccinatie voorkomt ook overdragen coronavirus

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe studies wijzen uit: vaccinatie voorkomt ook overdragen coronavirus

Er is goed nieuws op coronagebied, want uit nieuwe studies blijk dat je met het vaccin niet alleen jezelf beschermt, maar ook de mensen om je heen. Mensen die gevaccineerd zijn blijken namelijk niet alleen zelf minder vaak ziek te worden, maar dragen het virus ook nauwelijks nog over op andere personen.

Kans op besmetting 90% kleiner

Er werd al wel gehoopt en vermoed dat vaccineren je ook minder besmettelijk zou maken, maar dat was tot nu toe nog niet aangetoond. Een studie uitgevoerd door het Amerikaanse RIVM, het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), heeft dat nu wel laten zien. Daarbij werden 3950 zorgmedewerkers gevolgd die waren ingeënt met het Pfizer- of Moderna-vaccin. De uitkomst? Vlak na het inenten is er nog grote kans op besmetting, maar twee weken nadat iemand twee prikken heeft gehad, is de kans om het virus over te dragen 90 procent kleiner. Bij één prik is dat 80 procent.

Israëlisch onderzoek laat precies hetzelfde zien. Of de vaccins van AstraZeneca en Janssen net zo effectief zijn, wordt wel verwacht, maar is nog niet vastgesteld.

Goed nieuws

De resultaten zijn heel belangrijk, benadrukt Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC in het NOS Radio 1 Journaal. "Het was altijd toch een beetje het zwakke punt bij het idee dat er groepsbescherming ontstaat. Het werd ook veel gebruikt door tegenstanders van vaccinatie: 'zo van, ja, we weten niet eens of het helpt'." Dat nu duidelijk is dat vaccineren helpt tegen de besmettelijkheid van het virus, kan volgens haar dan ook zeker aanleiding zijn om de coronamaatregelen te versoepelen als er meer mensen ingeënt zijn.

Immunoloog Ger Rijkers van het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg sluit zich daarbij aan: "Je hoort nu nog wel eens: ik laat me niet vaccineren, want ik word toch niet ziek. Maar jongeren helpen dus ook anderen en dragen na vaccinatie niet meer bij aan het beruchte R-getal", zegt hij in Het Parool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie