Up 2 Date

GGD's stoppen met diepe coronaneustest bij kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. GGD's stoppen met diepe coronaneustest bij kinderen

Alle GGD's in Nederland stoppen vanaf 4 april met de vervelende diepe neustest bij kinderen tot twaalf jaar. Zij krijgen vanaf volgende maand alleen nog maar ondiepe neustesten, in combinatie met de keeltest.

Grotere testbereidheid

Al langere tijd riepen kinderartsen op om te stoppen met de diepe coronaneustest voor kinderen, aangezien er vanuit het buitenland genoeg bewijs is dat een korter staafje ook goed werkt.

Kinderarts en OMT-lid Károly Illy laat in het NOS Radio 1 Journaal weten blij te zijn met de kindvriendelijke coronatesten. "Dit is supergoed nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat dit de testbereidheid onder ouders enorm vergroot." Volgens hem is het gevoel van een korter staafje te vergelijken met dat van neuspeuteren.

Als het aan Illy ligt mocht de nieuwe testmethode echter wel eerder worden ingevoerd. "Het is geen rocket science, dus ik ben verbaasd dat het zo lang duurt", zegt hij. "Maar voorlopig ben ik blij met dit resultaat."

Jongeren en volwassenen

Voor jongeren en volwassenen kiest de GGD nog steeds voor "de zekerheid van een 'diepe' neusswab". Als uitleg schrijft de GGD: "Omdat zij hier beter mee om kunnen gaan en de verwachting is dat dit de testbereidheid weinig beïnvloedt."

Ster advertentie
Ster advertentie