Naar homepage
FunX Utrecht

Utrecht wil als test drie restaurants openen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Utrecht wil als test drie restaurants openen

Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar in Utrecht kan je binnenkort misschien weer uiteten. In de stad worden als test waarschijnlijk drie horecabedrijven geopend. Het gaat om een restaurant met alleen zitplaatsen, een restaurant met ook een bar en een fastfoodrestaurant.

Lichtpuntje

Met de test wil de stad onderzoeken met welke coronamaatregelen de horeca weer veilig open kan. Het plan hiervoor komt van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland en de GGD. De gemeente van Utrecht ondersteunt de proef. Volgens de burgemeester en wethouders is het "een van de lichtpuntjes in een donkere tijd" voor de inwoners.

Testen

Het plan is nu voorgelegd in Den Haag. Als de rijksoverheid het goedkeurt, kunnen de drie restaurants geselecteerd worden. Die mogen dan over twee weken open voor een geselecteerd aantal bezoekers, afhankelijk van de grootte van de zaak. Gasten moeten afstand houden, mondkapjes dragen en zowel voor binnenkomst als een paar dagen na hun bezoek en sneltest doen. Ook moet het personeel elke vijf dagen worden getest. Verder moet voorkomen worden dat het rondom de restaurants enorm druk wordt, zeker aangezien de rest van de horeca nog gesloten blijft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kleine dingen

De resultaten van de test zullen vervolgens snel met andere gemeenten worden gedeeld, zodat iedereen ervan kan leren. Burgemeester Dijksma is blij met het plan: "Utrecht verdient het dat er goed wordt nagedacht over een intelligente heropening van de samenleving die aan de orde is zodra maatregelen weer wat versoepeld kunnen worden. Het gaat vaak om de kleine dingen die mensen blij maken en een lach op het gezicht toveren."

Ster advertentie
Ster advertentie