Up 2 Date

Duizenden restaurants in Italië blijven uit protest geopend

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Duizenden restaurants in Italië blijven uit protest geopend

Uit protest tegen de coronamaatregelen bleven gisteravond door heel Italië duizenden restaurants geopend. De ondernemers protesteerden tegen de verplichte sluiting van hun zaak om 18.00 uur.

#IoApro1501

De actie, met de naam #IoApro1501 (vertaling: #IkOpen1501), kreeg veel aandacht op sociale media. Volgens Italiaanse media deden zo'n 30.000 restaurants mee aan de protestactie. Via de hashtags werden mensen opgeroepen om naar hun favoriete restaurant te gaan om die op deze manier te steunen. In sommige gevallen trad de politie op en deelde boetes uit. In een filmpje op Twitter is te zien hoe de politie wordt uitgejoeld door gasten van een restaurant in het Noord-Italiaanse Piacenza.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodzakelijk

De horeca heeft het zwaar in Italië. Restauranteigenaren zeggen dat ze kapot worden gemaakt door de coronaregels en vrezen financieel ten onder te gaan. In het grootste gedeelte van het land mag de horeca overdag open tot 18.00 uur, maar dat is volgens hen niet genoeg. Daarnaast zou de beloofde overheidssteun bij de meeste restaurants niet zijn aangekomen. Hoewel de actie veel steunt krijgt, is er ook veel kritiek van mensen die het onverantwoordelijk vinden.

Nederland

In Nederland dreigden horecagelegenheden met een soortgelijke actie, waarbij alle horeca morgen (17 januari) weer open zou gaan ondanks de opgelegde maatregelen. Uiteindelijk zagen zij van de actief af vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het nieuwe voornemen van de horeca in Nederland is om weer open te gaan als de winkels ook weer open mogen.

Ster advertentie
Ster advertentie