Naar homepage
Up 2 Date

Popster Bobi Wine strijdt voor presidentschap in Uganda

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Popster Bobi Wine strijdt voor presidentschap in Uganda

In Uganda vinden vandaag de verkiezingen voor het presidentschap plaats. De huidige president, Yoweri Museveni, is al 34 jaar aan de macht en wil graag nog even blijven zitten. De jongeren van Uganda, die bijna driekwart van de bevolking uitmaken, zijn het meer dan zat en willen Museveni vandaag wegstemmen. Artiest en politicus Robert Kyagulanyi Ssentamu, beter bekend als Bobi Wine, is voor hen the chosen one. Hij is degene die Museveni van zijn troon moet stoten. Maar wie is Bobi Wine? RTL Nieuws-correspondent Saskia Houttuin vertelde meer over de presidentskandidaat in Start met Fernando.

'Saskia Houttuin vertelt meer over presidentskandidaat Bobi Wine'

Artiest

Bobi Wine's muzikale carrière startte in begin 2000. Voordat hij aan zijn politieke carrière begon, ging het al erg goed met zijn muziek.''Bobi Wine is héél erg populair. Al voordat hij de politiek inging, was hij de bekendste popartiest van heel het land. Zeven jaar geleden hoorde ik zijn naam al overal in Uganda'', vertelt Saskia.

Zijn liedjes gaan vooral over politieke onderdrukking en armoede. Speciaal voor de verkiezingen schreef hij het liedje Ballot or Bullet, waarin hij de bevolking oproept om een eind te maken aan de corrupte regering.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorbeeld

Naast zijn muzikale succes doet Bobi Wine het in de politiek ook erg goed. ''Bobi is één van de tien mensen die het opneemt tegen Museveni en is veruit de populairste kandidaat'', vertelt Saskia. Dat komt vooral doordat hij zich goed kan verplaatsen in de jonge Ugandese bevolking. ''Als je hem vergelijkt met de huidige president is hij relatief jong, 38 jaar oud. Daarnaast is hij opgegroeid in een sloppenwijk. Veel jonge Ugandezen zien hem daarom als een van hen.''

Jeugdwerkloosheid en corruptie

Saskia ziet dat Bobi zijn politieke doelstellingen vooral op de grote jonge doelgroep richt. ''Wat hij uitdraagt, is het tegenovergestelde van wat het leven is onder Museveni. De aanpak van jeugdwerkloosheid en herstel van de democratie zijn de belangrijkste punten op zijn agenda.'' Toch blijft het lastig om te zeggen of hij zal winnen. ''Hij zal zeker veel stemmen van de jongeren krijgen, maar of hij stemmen krijgt van de oudere bevolking in het binnenland, is nog maar de vraag.''

Museveni

Museveni is al 76 jaar oud en meer dan 30 jaar aan de macht. Toch denkt hij nog niet aan pensioen. Het presidentschap had eerder een leeftijdsgrens van 75 jaar, maar dit liet hij een paar jaar geleden herschrijven zodat hij nu opnieuw kandidaat kan zijn.

Intimidatie

Museveni heeft het Bobi Wine niet bepaald makkelijk gemaakt tijdens zijn verkiezingscampagne. Bobi werd geïntimideerd en meerdere keren gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde en in de naam van coronahandhaving. In een interview met Reuters vertelt hij dat het hem niet uitmaakt hoe vaak hij wordt gearresteerd, lastig gevallen, in elkaar geslagen of gepeppersprayt: ''Ik voer deze strijd om Uganda te bevrijden.'' Op de dag dat hij zijn nominatiepapieren inleverde, ruilde hij zijn iconische rode baret in voor een kogelvrij vest en een helm.

Quote

Als ik geen kogelvrij vest en helm zou dragen, zou ik niet weten waar ik nu was. Alle zes personen met wie ik reis, zijn wel een keer door een kogel geraakt.

Bobi Wine in een interview met Reuters

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stemmen

Uganda kampt met corruptieproblemen: ''of we over een paar dagen een eerlijke uitslag te horen krijgen, is ook maar de vraag'', vertelt Saskia. Mocht Bobi meer stemmen krijgen en de verkiezingen winnen, is het alsnog onzeker of Museveni zich gewonnen geeft. Bobi Wine probeert er in ieder geval voor te zorgen dat er zo veel mogelijk toezicht is op de verkiezingen. Hij introduceerde onlangs de app Uvote waarmee zowel burgers als waarnemers vanuit alle stemlokalen de resultaten door kunnen sturen naar een centraal punt, waar die bij elkaar worden opgeteld. In een interview met Bureau Buitenland liet Bobi weten dat er ook in Nederland zal worden geteld.

Ster advertentie
Ster advertentie