Naar homepage
Up 2 Date

Voor het eerst sinds 1953 vrouwelijke gevangene geëxecuteerd in VS

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voor het eerst sinds 1953 vrouwelijke gevangene geëxecuteerd in VS

In de Verenigde Staten is voor het eerst sinds 1953 een vrouwelijke gevangene geëxecuteerd. Lisa Montgomery (52) zou eigenlijk gisteren al worden geëxecuteerd, maar een rechter stak daar een stokje voor. Het Hooggerechtshof gaf uiteindelijk alsnog groen licht waarna het doodvonnis werd voltrokken.

Gruwelijke moord

Montgomery was veroordeeld voor de moord op Bobbie Jo Stinnett (23). In december 2004 vermoorde zij de hoogzwangere Stinnett, waarna zij haar buik opensneed om haar ongeboren kind eruit te halen. Het kind overleefde het en Montgomery deed alsof het haar kind was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Machtsmisbruik

De advocaten van Montgomery hebben zich jarenlang fel tegen de executie verzet. Volgens hen kampte ze namelijk met ernstige psychische problemen die veroorzaakt werden door een jeugd vol misbruik. Zo zou zij als kind regelmatig zijn verkracht door haar stiefvader en zijn vrienden. Executie is volgens advocaat Kelley Henry "wreed, onrechtmatig en machtsmisbruik door de autoriteiten".

1953

Een paar uur voor de geplande executie van gisteren, stak een rechter daar een stokje voor. De rechter oordeelde dat een nieuw psychiatrisch onderzoek nodig was. Een hogere rechter kwam daarna tot dezelfde conclusie, maar het hoogste hof veegde die uitspraken van tafel, waardoor alsnog groen licht werd gegeven voor de executie.

De laatste keer dat een vrouw in de Verenigde Staten geëxecuteerd werd, was in 1953. In dat jaar werden twee vrouwen, Bonnie Brown Heady en Ethel Rosenberg, geëxecuteerd. Heady vanwege ontvoering en moord, Rosenberg wegens spionage voor de Sovjet-Unie.

Ster advertentie
Ster advertentie