Up 2 Date

In 2020 laagste aantal faillissementen van deze eeuw

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. In 2020 laagste aantal faillissementen van deze eeuw

Nog nooit gingen er deze eeuw zo weinig bedrijven failliet als in 2020. Dat is gek, aangezien het afgelopen jaar voor de economie het zwaarste was sinds de Tweede Wereldoorlog.

Historisch laag

Volgens het het Centraal Bureau voor de Statistiek werden afgelopen jaar 2.703 bedrijven failliet verklaard. Dat is het laagste aantal faillissementen in 20 jaar. In de maand december 2020 bereikte het aantal faillissementen zelfs het laagste niveau sinds januari 1991. De sectoren waar de meeste ondernemers de stekker eruit trokken waren: ict en media, zakelijke diensten en cultuur, sport en recreatie. Daarnaast was 2020 voor curatoren ook een relatief rustig jaar.

Golf komt nog

Desondanks denken banken, curatoren en veilingbedrijven dat de faillissementsgolf nog komt. Nu lopen er namelijk nog veel steunmaatregelen door tot 1 juli 2021. Als er geen nieuw steunpakket komt, zullen veel bedrijven weer op eigen benen moeten staan en verwacht wordt dat het aantal faillissementen vanaf dat moment in rap tempo zal oplopen. Bedrijven moeten dan namelijk nog schulden terugbetalen aan banken en de Belastingdienst waarvoor tijdens de coronacrisis uitstel is gegeven.

Ster advertentie
Ster advertentie