Naar homepage
Up 2 Date

Wachtlijsten voor coronavaccin door 'voordringers'

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wachtlijsten voor coronavaccin door 'voordringers'

Zorgpersoneel dat volgens de planning nog even had moeten wachten, heeft toch de coronavaccinatie gekregen. Het gaat onder andere om kantoor- en restaurantpersoneel van zorginstellingen dat toestemming kregen om zich te laten inenten. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Alleen verpleeghuismedewerkers

Vanaf het begin van de maand konden zorginstellingen afspreken hoe de vaccinatie van hun personeel zou verlopen. Volgens de planning waren alleen de verpleeghuismedewerkers die in direct contact staan met patiënten aan de beurt.Volgens het ondrzoek meldden zich in de praktijk veel andere medewerkers van die zorginstellingen zich aan.

Geen controle

De GGD controleert bij het inenten niet of het daadwerkelijk gaat om medewerkers die aan het bed staan en niet om kantoor- of restaurantpersoneel. Gevolg is dat er veel vaccins naar een groep gaan die later pas aan de beurt zou zijn en dat veel verpleeghuispersoneel op de wachtlijst komt te staan.

Verwarring

Organisaties in de zorg meldden dat een brief van Hugo de Jonge aan de zorginstellingen voor verwarring zou hebben gezorgd. Daarin deed de minister van Volksgezondheid de oproep om ook al afspraken in te plannen voor de groepen die later aan de beurt zijn.

Quote

We kregen een standaardbrief van het ministerie, die we moesten kopiëren voor onze mensen op ons eigen briefpapier. Dat was erg makkelijk en er werd niet gecontroleerd of dat ook echt de mensen waren die aan de beurt zijn.

Reitsma, directeur van Zorggroep Valuas tegen Nieuwsuur

Wachttijd

Uiteindelijk kon van alle aanmeldingen maar een beperkt aantal worden ingeschreven vanwege de kleine hoeveelheid vaccins. Door de gang van zaken zullen thuiszorgmedewerkers, kwetsbare ouderen en mensen in de gehandicaptenzorg waarschijnlijk langer moeten wachten tot zij ingeënt kunnen worden.

Ster advertentie
Ster advertentie