Up 2 Date

Trump geeft vanavond live toespraak naar aanleiding van Twitter-ban

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Trump geeft vanavond live toespraak naar aanleiding van Twitter-ban

Donald Trump zal vanavond waarschijnlijk live een toespraak houden op Fox News. De Amerikaanse president werd afgelopen weekend permanent van Twitter en andere social media-platformen verbannen, onder andere omdat de berichten die hij plaatst "risico geven op verdere aanzetting tot geweld". Vanavond om 21:15 uur Nederlandse tijd zal hij zich hier naar verwachting verder over uitspreken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Live te volgen op YouTube

Nieuwskanaal Fox News, dat in de Verenigde Staten bekendstaat als pro-republikeins, kondigde de toespraak aan op hun website: "BREAKING: President Trump spreekt na grote tech-shutdown". Trumps woorden zouden in eerste instantie vanaf 19:30 uur live te volgen zijn via hun YouTube-kanaal, maar dat werd later 21:15 uur. Inmiddels lijkt ook dat niet meer zeker.

Eigen platform?

Trump liet via het officiële presidentsaccount @POTUS al weten kwaad te zijn over de beslissing van Twitter, omdat het tegen de vrijheid van meningsuiting in zou gaan. Ook had hij het over het opzetten van een eigen social media-platform. Zo zou hij in onderhandeling zijn met andere websites en binnenkort met een "grote aankondiging" komen. Die tweets zijn, net als die van zijn persoonlijke account, inmiddels verwijderd.

Impeachment

Ondertussen is door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een afzettingsprocedure, oftewel impeachment, ingezet tegen Trump. Dat is al voor de tweede keer sinds hij president is. De Democraten roepen vicepresident Mike Pence op om de president in de laatste dagen van zijn presidentschap uit zijn functie te zetten. In de resolutie die ze hebben ingediend, beschuldigen ze Trump van het aanzetten tot een opstand en het poging doen tot beïnvloeden van de verkiezingsuitslag in de staat Georgia.

Of Trump echt nog wordt afgezet, is nog maar de vraag. Daarvoor moet namelijk de meerderheid van het Huis vóór stemmen. Vervolgens moet het voorstel nog langs de Senaat, waar een twee derde meerderheid nodig is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie