Up 2 Date

Trump schrijft geschiedenis met tweede impeachment

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Trump schrijft geschiedenis met tweede impeachment

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat twee keer een afzettingsprocedure wordt begonnen tegen dezelfde president. Trump schrijft daarmee geschiedenis. Het is onwaarschijnlijk dat hij daadwerkelijk wordt afgezet tijdens zijn presidentstermijn die komende woensdag tot een einde komt. Het afzettingsproces zou te lang duren.

Senaat

De aanval op het Capitool is de aanleiding voor de tweede impeachment van Donald Trump. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden debatteerde urenlang over de afzetting. De voorstemmers zien hem als een gevaar voor de nationale veiligheid, democtatie en de Grondwet. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, roept senatoren op Trump te straffen voor zijn acties. Naast alle Democraten stemden ook tien Republikeinen voor zijn afzetting.

Capitool

Trump wordt verantwoordelijk gehouden voor de bestorming van het Capitool, waarbij vijf doden en tientallen gewonden vielen. De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, is het hiermee eens, maar vindt afzetting een stap te ver. Het zou volgens hem nog meer verdeeldheid creëren in de VS.

Senaat

Voordat Trump afgezet zou kunnen worden, moet de Senaat eerst een besluit nemen. Hier liep het bij de eerste impeachment stuk. Als in de Senaat een tweederdemeerderheid instemt, zal Trump de geschiedenisboeken ingaan als eerste Amerikaanse president ooit die wordt afgezet via een impeachmentprocedure. De stemming zal waarschijnlijk pas maanden na het presidentschap van Trump plaatsvinden. Mocht hij worden afgezet, zal hij niet meer mee kunnen doen aan toekomstige presidentsverkiezingen.

Alsof je neus bloedt

Trump zijn persoonlijke Twitter-account mag dan permanent geblokkeerd zijn, het Witte Huis-account is dat niet en daar maakt hij dan ook gebruik van. In een filmpje roept hij op tot eenheid en veroordeelt hij de aanval op het Senaat, maar zegt helemaal niets over de tweede impeachmentprocedure.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie