Up 2 Date

Dit weekend eerste festivals die nieuwe CoronaCheck-app testen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Dit weekend eerste festivals die nieuwe CoronaCheck-app testen

Aankomend weekend staan er twee festivals op de planning in Biddinghuizen die de nieuwe CoronaCheck-app gaan testen. Dat meldt het ministerie voor Volksgezondheid.

1500 bezoekers

Met de nieuwe app kunnen bezoekers aantonen dat ze recent negatief zijn getest op het coronavirus. De negatieve test wordt omgezet in een QR-code, die bij de ingang kan worden gescand. De twee festivals trekken dit weekend beide zo'n vijftienhonderd bezoekers, die zich vooraf moeten laten testen op het virus. Bij een negatieve test krijgen ze een code die kan worden ingevoerd in de nieuwe app, wat ook meteen een extra toegangsbewijs is.

De app is ontwikkeld in opdracht van het demissionaire kabinet, dat de app in de komende maanden gaat gebruiken als extra check op het toegangsbewijs voor evenementen. Ook zou de app kunnen worden gebruikt als toegangsbewijs voor bijvoorbeeld musea en bioscopen.

FieldLabs

Het ministerie van Volksgezondheid werkt aan een wet die ervoor moet zorgen dat de app breder kan worden ingezet. Op den duur moet de app zowel tests van de GGD als van commerciƫle testlocaties verwerken. Om de privacy te beschermen wordt bij elk testmoment een nieuwe, willekeurige QR-code aangemaakt. Dat moet het moeilijker maken om mensen te volgen.

De testfestivals van aankomend weekend zijn onderdeel van de reeks zogenoemde FieldLabs, waarbij evenementen worden gehouden om te testen hoe ze verlopen in coronatijd. Eerder gebeurde dat bijvoorbeeld al door een wedstrijd tussen voetbalclubs NEC en De Graafschap met publiek te organiseren.

Ster advertentie
Ster advertentie