Up 2 Date

Ongelijkheid kost Hollywood jaarlijks 10 miljard dollar

foto: Mc Kinsey Company
  1. Newschevron right
  2. Ongelijkheid kost Hollywood jaarlijks 10 miljard dollar

Hollywood heeft nog grote stappen te maken als het aankomt op diversiteit. Hoewel er de laatste jaren al grote stappen zijn gemaakt, zijn er nog steeds flinke bruggen te slaan. Volgens een nieuw onderzoek van McKinsey & Company over de filmindustrie, zou Hollywood 7 procent meer omzet kunnen maken per jaar: de industrie loopt jaarlijks dus 10 miljard dollar mis. De oorzaak: onderwaardering en onderbetaling van projecten met een voornamelijk zwarte cast en crew. En dat terwijl deze projecten vaak meer geld opleveren dan andere projecten.

Economische impact van ongelijkheid

Het is het eerste onderzoek dat de economische impact laat zien van ongelijkheid en het laat zien tegen welke blokkades zwarte talenten aanlopen in de film- en tv-industrie.

  • Zwart talent wordt bijna alleen aangenomen wanneer een producer, schrijver of regisseur ook zwart is. Zwart talent wordt alleen aangenomen voor belangrijke posities en rollen als ook het productieteam uit mensen van kleur bestaat.
  • Opkomende acteurs van kleur krijgen minder kansen om een stempel te drukken op een hoofdrol.
  • In het topmanagement is er nog te weinig minderheidsvertegenwoordiging. De filmindustrie is zelfs minder divers dan de financiële, energie- en transportindustrie.

foto: Mc Kinsey Company

Weinig verbetering in de afgelopen 15 jaar

Voor het onderzoek zijn meer dan 2000 films geanalyseerd en tientallen professionals geïnterviewd, onder wie schrijvers, regisseurs, producenten, agenten, acteurs en leidinggevenden. Het onderzoek bevestigt eigenlijk wat er in oktober 2020 door de UCLA Center for Scholars and Storytellers werd geconstateerd.

De vertegenwoordiging van zwart talent achter de camera is de afgelopen 15 jaar niet verbeterd (tussen de 87 en 92 procent is wit), wat ervoor zorgt dat er ook op het podium minder kansen zijn voor zwarte acteurs. Zo krijgt een witte acteur gemiddeld 10 hoofdrollen en een zwarte acteur gemiddeld 6 hoofdrollen.

Welke oplossingen zijn er?

In de eerste plaats zegt McKinsey dat het team achter de schermen veel diverser moet. In de tweede plaats moeten bedrijven veel transparanter gaan werken: de filmindustrie werkt veel op contractbasis met draailocaties buiten de VS. Volgens McKinsey is er collectieve actie nodig om raciale gelijkheid te bevorderen. Ten derde moeten er simpelweg meer zwarte films geproduceerd worden die financieel beter worden gesteund. En tot slot: er moet een onafhankelijke organisatie opgezet worden die zich actief inzet voor diversiteit in Hollywood.

Het onderzoek sluit af met de visie dat de hervorming in de film- en tv-industrie zal bijdragen aan de algehele hervorming van ideeën over raciale gelijkheid in de rest van wereld.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie