Up 2 Date

Petitie voor opvang weeskinderen uit Moria al 35.000 keer ondertekend

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Petitie voor opvang weeskinderen uit Moria al 35.000 keer ondertekend

De petitie waarin het kabinet wordt opgeroepen om weeskinderen op te nemen uit het verwoeste vluchtelingenkamp Moria op Lesbos, is inmiddels 35.000 keer ondertekend. Dat is te zien op de pagina van organisatie DeGoedeZaak.

UPDATE: 'kabinet gaat toch vluchtelingen opnemen'

Inmiddels meldt het AD dat Nederland toch een aantal kinderen van het gisteren afgebrande vluchtelingenkamp Moria gaat opnemen. Volgens bronnen zou het gaan om ‘enkele tientallen’ kinderen.

500 weeskinderen naar Nederland

De burgerbeweging vindt dat het kabinet minstens 500 van de minderjarige vluchtelingen moet opnemen. "Laat dit het moment zijn waarop Nederland 500 weeskinderen een veilige plek geeft in Nederland en samen met de rest van Europa humanitaire hulp, opvang en een toekomst geeft aan de 13.000 ontheemde vluchtelingen van Moria", luidt het betoog. De organisatie vindt het schrijnend dat dit nog niet eerder is gebeurd, aangezien zij hier al langer voor pleiten.

Druk neemt toe

Ook andere partijen en individuen, zoals Vluchtelingenwerk en de Kinderombudsvrouw, riepen de regering al eerder op om de alleenstaande vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen. Duitsland heeft inmiddels al toegezegd 1000 vluchtelingen op te nemen.

Spoedoverleg kabinet

Eerder vandaag vond er in het kabinet een spoedoverleg plaats over het opnemen van de kinderen. D66 en ChristenUnie pleiten al langer voor de opvang, maar VVD en CDA willen vasthouden aan bestaande afspraken. Toch begint het CDA naar verluidt nu ook overstag te gaan, maar houdt de VVD voet bij stuk.

Andere doelstellingen

Het opnemen van de weeskinderen is echter niet het enige waar DeGoedeZaak voor pleit. Zo willen de initiatiefnemers ook dat de overheid op Europees niveau het voortouw neemt om humanitaire hulp en "een toekomst" te bieden aan de circa 13.000 vluchtelingen die door de brand in Moria dakloos zijn geworden en nauwelijks zicht hebben op een betere toekomst. "Moria is het resultaat van Europees immigratiebeleid en de ondertekenaars willen dat ons kabinet nu verantwoordelijkheid neemt", stelt DeGoedeZaak.

De petitie kun je hier ondertekenen.

Ster advertentie
Ster advertentie