Up 2 Date

Grieks vluchtenlingenkamp Moria opgeschrikt door verwoestende brand

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Grieks vluchtenlingenkamp Moria opgeschrikt door verwoestende brand

Een groot drama heeft zich woensdagochtend voltrokken op het Griekse eiland Lesbos. Daar is het vluchtelingenkamp Moria compleet afgebrand en zijn er 13.000 vluchtelingen geëvacueerd.

Kamp verwoest

Het kamp is nagenoeg geheel verwoest en op het eiland heerst grote paniek. Veel vluchtelingen zijn langs de wegen rondom het kamp gaan zitten en hebben geen idee waar ze heen moeten. Anderen probeerden de havenplaats Mytilene te bereiken om vanuit daar verder te gaan naar het vasteland, maar zij werden tegengehouden door de Griekse politie. Volgens de Griekse brandweer zijn er geen gewonden gevallen, maar hadden sommige mensen wel last van ademhalingsproblemen door het inademen van rook.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geruchten over oorzaak

De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar er gaan geruchten dat deze zouden zijn aangestoken door vluchtelingen die boos waren over de coronamaatregelen. Dat meldt de Griekse nieuwzender Alpha 1. De vluchtelingen weigerden met hun gezinnen in isolatie te gaan en raakte in de clinch met medewerkers van het kamp. Het kamp is al jaren zwaar overbevolkt.

Premier in spoedoverleg

De premier van Griekenland, Kyriakos Mitsotakis, houdt momenteel een spoedoverleg met zijn kabinetsleden in Athene om de situatie te beoordelen en te kijken welke maatregelen er moeten worden genomen om snel tot een oplossing te komen.

Genadeklap voor Lesbos

De brand is funest voor de situatie op Lesbos. Al langere tijd heerst er grote onvrede, zowel onder vluchtelingen als onder de lokale bevolking. Vluchtelingen hebben nauwelijks zicht op een betere toekomst, terwijl de lokale bevolking zijn beklag doet over het toenemende aantal mensen op het eiland en de overlast die dit met zich meebrengt. Nieuwsuur omschreef het afgelopen februari als "een tikkende tijdbom, het is wachten tot er iets gebeurt".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stichting start petitie

Stichting De Goede Zaak, die zich al geruime tijd hard maakt voor het lot van de vluchtelingen op Lesbos, spreekt van "een schrijnende situatie". Volgens de stichting had de ramp voorkomen kunnen worden als de Europese Unie eerder zou hebben ingegrepen. De stichting is een petitie begonnen in de hoop dat "het Nederlandse kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt" en 500 weeskinderen uit het gebied opneemt.

Eerdere brand

Het is niet voor het eerst dat er brand uitbreekt in het kamp. In maart gebeurde dit ook al, alleen was de brandweer toen sneller in staat het vuur te doven. Bij de brand destijds kwam wel één meisje om het leven.

Ster advertentie
Ster advertentie