Up 2 Date

'Corona slaat diepe krater in festivallandschap'

foto: ANP | Koen van Weel
  1. Newschevron right
  2. 'Corona slaat diepe krater in festivallandschap'

Dat deze coronacrisis een flink gat zou slaan in het festivallandschap, werd in maart al snel duidelijk. Er leek jarenlang geen einde te komen aan de constante groei en voor 2020 stonden er maar liefst 1200 kunst- en cultuurfestivals op de agenda: goed voor zo'n 27,4 miljoen bezoekers. But then came corona, en ging de hele wereld op slot. Uiteindelijk vonden er dit jaar nog maar 190 festivals plaats met slechts 1,4 miljoen bezoekers, zo laat de Vereniging van Evenementenmakers weten.

Terug naar het niveau van 1985

"Corona slaat een diepe krater in het festivallandschap", aldus de vereniging. "Daarmee zijn we terug op het aantal van 1985. En dat terwijl de festivalsector er begin 2020 zo goed voor stond."

Onderzoeksbureau Respons, gespecialiseerd in evenementen, toerisme en citymarketing, bracht onlangs nieuwe cijfers naar buiten dat de gehele evenementensector een omzetverlies heeft van ruim 2 miljard euro. In 2019 waren er nog een recordcijfers te zien voor de industrie. "De rampzalige cijfers van 2020 staan in schril contrast met het jaar ervoor", aldus de vereniging.

Bezoekers gaven in 2019 voor 961 miljoen euro uit aan tickets en eten en drinken.

Ster advertentie
Ster advertentie