Up 2 Date

Zo reageerde Nemr (9) op het nieuws dat hij officieel Nederlander is

foto: YouTube: #BOOS
  1. Newschevron right
  2. Zo reageerde Nemr (9) op het nieuws dat hij officieel Nederlander is

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het heeft nogal wat moeite gekost en even geduurd, maar een aantal dagen geleden werd bekend dat de Iraakse Nemr (9) - samen met zijn broertje en ouders - in Nederland mag blijven. In een nieuwe #BOOS-aflevering is te zien hoe het jongetje Tim Hofman in de armen vliegt van blijheid.

Hij heeft niet gejankt, maar sprong wel een gat in de lucht.

"Ik was eerst op school. Het was een normale dag. Toen kwam de directeur naar me toe en gaf me de telefoon, omdat mijn vader belde. Toen vertelde hij dat we eindelijk status hebben gekregen. Ik geloofde hem eerst niet. Daarna wel en toen ging ik helemaal uit mijn dak."

strijders

Tim streed samen met Nemr voor een beter kinderpardon, want het leek er namelijk op dat het jongetje zou worden uitgezet naar Irak. En dat terwijl Nemr hier geboren werd, nadat zijn ouders uit Irak gevlucht zijn. Hij werd het gezicht van Tim Hofmans actie voor een beter kinderpardon en was te zien in de #BOOS-documentaire Terug Naar Je Eige Land.

soepelere regeling

Tim en Nemr haalden ruim 250.000 handtekeningen op met een petitie. Eind vorig jaar leverden ze die in bij de Tweede Kamer. Daardoor werd er begin dit jaar een debat over een betere regeling voor asielkinderen gestart. Eind januari bereikten de regeringspartijen een akkoord: er zal voortaan sneller worden geoordeeld of asielzoekende kinderen wel of niet mogen blijven en de kinderpardonregeling wordt afgeschaft. Ook werden zo'n duizend gevallen opnieuw bekeken. Deze gevallen zijn kinderen zoals Nemr, die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen, maar eigenlijk geen recht hebben op een verblijf. Voor hen kwam er een soepelere regeling.

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Ster advertentie
Ster advertentie