Up 2 Date

Ophef om schokkende beelden van hardhandig politieoptreden in België

foto: VRT
  1. Newschevron right
  2. Ophef om schokkende beelden van hardhandig politieoptreden in België

Er zijn schokkende beelden opgedoken van een hardhandig politieoptreden op de Belgische luchthaven Charleroi. Daarop is te zien hoe agenten lachend de 38-jarige Slowaakse Jozef aanpakken, terwijl hij dringend eerste hulp nodig had. Later is hij in het ziekenhuis overleden. Het onderzoek naar zijn precieze doodsoorzaak is al 2,5 jaar bezig, maar nog steeds niet afgerond, zo meldt de VRT.

Hitlergroet

Het incident vond plaats in februari 2018. De man, een vader die regelmatig voor werk tussen België en Slowakije heen en weer reist, zou voor problemen hebben gezorgd in het vliegtuig, waardoor hij geboeid in een cel op het vliegveld werd gestopt. Daar gedroeg hij zich vreemd en beukte tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de muren. Meerdere agenten kwamen vervolgens zijn cel binnen om hem te kalmeren. Hij kreeg een deken over zijn hoofd en op de beelden is te zien hoe een agent zestien minuten lang op hem zit, terwijl een andere agente een Hiltergroet brengt. Ze zouden uitbundig hebben gelachen, gedanst en grapjes hebben gemaakt tijdens het hardhandige optreden.

Jozef kreeg een hartstilstand nadat hij kalmeringsmiddel toegediend kreeg. Hij werd nog gereanimeerd, maar raakte in coma en overleed later in het ziekenhuis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In shock

Jozefs weduwe Henrieta is in shock door de beelden. "Toen ze het bloed zagen, hadden ze hem eerste hulp moeten geven. In de plaats daarvan zaten ze met zoveel mensen op hem. Hij kon niet goed ademen. Alles ging hier verkeerd, van het begin tot het einde", aldus de 40-jarige vrouw. Tegen Het Laatste Nieuws zei ze:

"Bij de video's van de arrestatie van de Amerikaan George Floyd dacht ik onmiddellijk: mijn man stierf op dezelfde manier. Alleen lachte de politie mijn man ook nog eens vierkant uit en bracht een agente naast hem een Hitlergroet."

Lang onderzoek

Het onderzoek naar de doodsoorzaak van Jozef duurt al meer dan twee jaar. Veel te lang, aldus de advocaat van Henrieta. "Ze heeft het gevoel dat men dit in de doofpot wil stoppen. Ze wil dat er een andere onderzoeksrechter op het dossier wordt gezet." Het parket van Charleroi laat weten dat het onderzoek bijna is afgerond. Onder andere door de coronacrisis zou het langer hebben geduurd, maar ook omdat de familie van het slachtoffer dit jaar nog om bijkomende onderzoeksdaden vroeg. Die zouden volgens de advocaat van Henrieta nog steeds niet uitgevoerd zijn.

'Interne maatregelen'

Een woordvoerder van de federale politie laat aan VRT weten dat er destijds 'onmiddellijk interne maatregelen getroffen zijn', maar dat er nu wordt gewacht op de conclusies van het onderzoek voordat er verder actie wordt ondernemen. Wel is besloten dat de agente die de Hitlergroet bracht geen operationele diensten meer mag doen en geen contact meer mag hebben met het publiek.

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem en de minister van Justitie Koen Geens reageren vol afschuw op de beelden: "Ik vind ze, voor zover ik ze kan beoordelen, want ik heb natuurlijk maar een stukje gezien, onbetamelijk, choquerend en ongepast", aldus Geens. Ook andere Kamerleden spreken zich uit op social media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie