Up 2 Date

Geldautomaten voortaan 's nachts uitgeschakeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Geldautomaten voortaan 's nachts uitgeschakeld

Als je de komende tijd 's nachts geld wil opnemen bij een geldautomaat die buiten staat, dan is de kans groot dat ie uit staat. Alle geldautomaten die buiten staan, worden vanaf vandaag namelijk uitgeschakeld tussen 23:00 uur 's avonds en 07:00 uur 's ochtends. Deze extreme maatregel is na overleg van banken, Geldmaat, overheden en politie genomen om plofkraken tegen te gaan. Het storten van losse bankbiljetten, wat bij sommige automaten kan, is ’s nachts ook niet meer mogelijk. De openingstijden van kluizen voor ‘sealbags’, blijven ongewijzigd.

Explosieven

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat het uitschakelen van de automaten de kans op een succesvolle plofkraak verminderd. Waarom dat zo werkt, wil de NVB-woordvoerder niet vertellen aan de NOS, maar waarschijnlijk heeft dat te maken met de plaatsing van explosieven. Het explosief wordt meestal in de geldlade geplaatst tijdens een pintransactie die de plofkrakers met een gestolen pinpas doen. En aangezien pinnen niet kan als een automaat uit staat, wordt het plaatsen van een explosief moeilijker en daarmee dus ook de plofkraak.

Maatregelen tegen plofkraken

Het uitzetten van pinautomaten is een van de maatregelen die minister Grapperhaus van Justitie, minister Hoekstra van Financiën en de NVB hebben afgesproken. Een andere maatregel is dat geldautomaten worden verplaatst naar minder dichtbevolkte plekken om de risico's voor omwonenden te beperken. Sommige geldautomaten verdwijnen zelfs helemaal. Ook wordt er gekeken naar het onbruikbaar maken van bankbiljetten bij een plofkraak door gebruik van verfpatronen, lijmpatronen of zelfs door het geld te verbranden.

Weinig transacties 's nachts

Volgens de NVB heeft de nachtsluiting van geldautomaten geen grote impact op de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld. Minder dan 2 procent van alle geldopnamen die buiten staan, zou 's nachts plaatsvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie