Up 2 Date

Morning-afterpil wordt in Frankrijk gratis

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Morning-afterpil wordt in Frankrijk gratis

De morning-afterpil wordt vanaf volgend jaar gratis in Frankrijk. Het anticonceptiemiddel was al gratis voor mensen die studeren, maar dat geldt vanaf het nieuwe jaar dus voor iedereen die zwanger kan worden.

Ook gratis soa-test

Mensen kunnen de morning-afterpil gratis en zonder recept bij apotheken afhalen. Daarnaast kunnen jongeren tot 26 jaar zich gratis laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Dat heeft François Braun, minister van Sociale Zaken en Gezondheid in Frankrijk, verteld in gesprek met 20 Minutes.

Volgens Braun loopt Frankrijk achter op het gebied van bescherming als het gaat om de seksuele gezondheid. Dat ziet de minister aan de toename van het aantal besmettingen met soa's. Door de testen gratis te maken, hoopt hij daar verandering in te brengen. Daarnaast is men in Frankrijk bezig om de seksuele voorlichting op scholen te verbeteren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Nederland niet gratis

In Nederland is de morning-afterpil niet voor iedereen gratis. Jongeren tot 21 jaar krijgen de pil vergoed als de dokter hem voorschrijft. Daarvoor moeten jongeren dus eerst een afspraak maken bij de huisarts. Voor mensen boven de 21 hangt een mogelijke vergoeding af van de aanvullende verzekering. In veel gevallen valt de pil daar echter buiten. Nederlandse vrouwen kunnen de morning-afterpil kopen bij een drogisterij of apotheek voor een bedrag tussen de 15 en 25 euro.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie