Up 2 Date

Ruim 550.000 mensen steunen petitie tegen coronatoegangsbewijs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ruim 550.000 mensen steunen petitie tegen coronatoegangsbewijs

De petitie van Onverdeeld Open voor het onmiddellijk afschaffen van het coronatoegangsbewijs is al ruim 550.000 keer ondertekend. Onverdeeld Open is een initiatief waar oud-staatssecretaris Mona Keijzer bij betrokken is. In samenwerking met een aantal medestanders zet zij zich in om de QR-code af te schaffen.

Onverdeeld open

Volgens Onverdeeld Open is het coronatoegangsbewijs geen gepaste maatregel gezien de huidige ontwikkelingen rondom het virus. De QR-code zou namelijk minder nut hebben nu de omikronvariant dominant is. Verder zou de schade voor de maatschappij groter zijn dan de opbrengst voor de volksgezondheid. Met het manifest wil Keijzer ervoor zorgen dat het toegangsbewijs wordt opgeheven bij onder meer de horeca, theaters, vliegvelden en andere evenementen.

''We willen een onverdeelde samenleving waarin deelname niet afhankelijk is van een gezondheidspas. Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de gereedschapskist van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om per direct het coronatoegangsbewijs in Nederland af te schaffen.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Massale steun

Onder de massale steun vanuit de bevolking behoren ook mensen als cabaretier Guido Wijers en oud-Kamerlid Marianne Thieme. Door de grote drukte loopt de site waar de petitie getekend kan worden regelmatig vast. Op de site is nog een andere petitie tegen de QR-code te vinden, die ook al 400.000 keer ondertekend is. Het is echter niet duidelijk hoeveel mensen beide petities ondertekend hebben.

Uit kabinet gezet

Keijzer was afgelopen jaar nog lid van het kabinet, maar werd uit het parlement gezet omdat ze openlijk afstand nam van het coronatoegangsbewijs. Ze besloot om zich van buiten de Tweede Kamer in te zetten tegen verdeeldheid binnen de maatschappij als gevolg van het coronavirus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie