Up 2 Date

Vierde agent pleegt zelfmoord na Capitoolbestorming

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Vierde agent pleegt zelfmoord na Capitoolbestorming

Inmiddels zijn vijf agenten die in januari bestormers van het Capitool in Washington probeerden tegen te houden, overleden. Vier daarvan pleegden zelfmoord. Dat maakte de politie in Washington gisteren bekend.

Vier zelfdodingen

Twee agenten pleegden niet lang na de bestorming zelfmoord, terwijl de andere twee dat in de afgelopen weken deden. De laatste van die vier werd gisteren bekendgemaakt: Gunther Hashida (43) maakte vroegtijdig een einde aan zijn leven. De Amerikaanse president Joe Biden noemde Hashida in een reactie op Twitter een "Amerikaanse held".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Enorme impact

De politie in Washington wil nog altijd geen directe link leggen tussen de bestorming in januari en de zelfdodingen. Vorige week bleek uit de getuigenissen van agenten die erbij waren dat de bestorming een enorme impact heeft gehad. Daarnaast zouden agenten na een traumatische ervaring te vaak geen hulp zoeken, omdat dit onderling als een teken van zwakte wordt gezien.

Aquilino Gonell, een oorlogsveteraan, was er in januari bij en noemde de gebeurtenis tijdens zijn getuigenis angstaanjagender dan zijn dienst in Irak. "Ook ik werd verpletterd door de relschoppers. Ik voelde dat ik geen lucht meer kreeg en dacht: dit is hoe ik ga sterven", aldus Gonell, die ook een oproep deed aan collega's om, als dat nodig is, professionele hulp te zoeken: "Er is niets mis met professionele hulp zoeken. Als je pijn ervaart, maak dan alsjeblieft gebruik van alle begeleiding die beschikbaar is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie