Up 2 Date

Wijnaldum uitgenodigd bij 'Veronica Inside' na boycot: "Kies voor de dialoog"

foto: Jose Breton- Pics Action (Shutterstock) / ANP Kippa
  1. Newschevron right
  2. Wijnaldum uitgenodigd bij 'Veronica Inside' na boycot: "Kies voor de dialoog"

Oranje-international en Liverpool-speler Georginio Wijnaldum is voor de aflevering van 31 augustus uitgenodigd om plaats te nemen bij Veronica Inside. Dit nadat spelers van Oranje het afgelopen weekend bekendmaakten het voetbalpraatprogramma te boycotten na een 'grap' van Johan Derksen over Akwasi. De internationals riepen daarvoor de hashtag #VeronicaOffside in het leven. Journalist Valentijn Driessen, die zelf regelmatig te gast is in het voetbalpraatprogramma, staat zijn stoel nu af aan Wijnaldum. Zo laat hij weten in zijn column in De Telegraaf.

'VERTEL JE VERHAAL'

Wijnaldum kreeg na zijn post over het boycotten van Veronica Inside veel reacties die hij onacceptabel vond. Daarom besloot de voetballer die berichten op te lezen in een Instagramvideo en een nieuw statement te maken. "'Gini, je overdrijft', 'Gini, je maakt van een mug een olifant', 'Gini, het is humor, moet kunnen toch?', 'Gini, Zwarte Piet is geen racisme', 'Gini, Sinterklaas en Zwarte Piet zijn traditie'. Dit zijn een paar van de reacties die ik heb gehad op de post die ik gisteren geplaatst heb op Instagram."

In diezelfde post deelt Wijnaldum een selfie van Leroy Fer uit 2014 waarop verschillende voetballers van kleur van het Nederlands elftal op staan, waaronder Wijnaldum zelf. Wijnaldum vergelijkt de reacties - zoals 'allemaal zwarte pieten' of 'Hulp pieten?' - met de reacties op de selfie van zes jaar geleden. "Vandaag wil ik jullie een spiegeltje voorhouden", vertelt Wijnaldum. "De reacties die we toen kregen, zijn in vergelijking hetzelfde als die van Johan Derksen die ik gisteren gepost heb en het is ook een van de redenen waarom bruine / zwarte mensen tegen deze tradities zijn."

'Kies voor de dialoog'

Driessen maakt vandaag in zijn column bekend dat hij de keuze voor een boycot niet de meest logische vindt. Zo moedigt hij aan om "te kiezen voor de dialoog." Volgens Driessen moet Wijnaldum niet plaatsnemen om Derksen te overtuigen, maar juist om een boodschap over te brengen aan de kijkers van VI. "Vertel je verhaal, laat mensen er kennis mee maken, geef inzicht in wat racisme is, confronteer de kijkers met voorbeelden en zeg hoeveel pijn het doet en hoe kinderen eronder lijden. Geef handvatten voor bewustwording. Hou de dialoog op gang in plaats van deze de nek om te draaien, hoezeer en hoe vaak gekwetst ook."

POSITIEVE IMPACT

De reden dat Driessen kiest voor eind augustus, is omdat het Nederlands elftal zich dan verzamelt om zich voor te bereiden op de thuisinterlands tegen Polen en Italië. Hij vindt dat Oranje-spelers door hun voorbeeldfunctie een duidelijk en vooral belangrijk signaal kunnen afgeven door plaats te te nemen in het programma.

"Het signaal van Wijnaldum of Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk of sterspeler Memphis Depay aan tafel bij Veronica Inside zal een gigantische positieve impact hebben op de discussie, die gevaarlijk polariseert dezer dagen. Gebruik Derksen als vehikel, zet hem met een grap neer als een grumpy old man, breng je boodschap op zijn podium voor het voetlicht. Op maandag 31 augustus, vier dagen voor Nederland-Polen, stel ik mijn stoel aan tafel graag ter beschikking aan Georginio Wijnaldum."

RUUD GULLIT

Zondagavond was Ruud Gullit te gast aan tafel bij Rondo om ook te spreken over de boycot. Ook de oud-voetballer is het er niet mee eens: "Je moet de dialoog aangaan. Je moet altijd proberen het probleem met elkaar op te lossen en als je dat boycot gaat dat niet helpen." Gullit vertelde ook gesproken te hebben met Veronica Inside-presentator Wilfred Gené en analist René van der Gijp over het voorval. Uit die gesprekken bleek volgens hem dat de mannen zich niet gerealiseerd hadden hoe erg het gesteld is met racisme in Nederland. Vanavond is de eerste aflevering sinds alle commotie rondom Veronica Inside te zien om 20.30 uur op Veronica.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie