Geen antidiscriminatiebeleid in meeste gemeenten: "Om je kapot te schamen"
- News
- Geen antidiscriminatiebeleid in meeste gemeenten: "Om je kapot te schamen"
Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, maakt zich zorgen om de ontwikkeling van het racismebeleid in verschillende gemeenten. Volgens Baldewsing heeft meer dan de helft van de lokale overheden nog steeds geen beleid ontwikkeld en is het aantal gemeenten met racismebeleid bijna niet gestegen.
'Om je kapot te schamen'
Uit de Monitor lokaal antidiscriminatiebeleid 2022 van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) en kennisinstituut Movisie blijkt dat het aantal gemeenten met racismebeleid gestegen is van 33 naar 35 procent. Dat meldt NU.nl.
Baldewsingh vindt die ontwikkeling verbazingwekkend. "Dit is om je kapot te schamen. Twee derde van de gemeenten weigert dus eigenlijk om beleid te ontwikkelen. Dat is diep treurig", zegt de coördinator in het NOS Radio 1 Journaal.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geen discriminatiebeleid
Veel gemeenten voelen volgens Baldewsingh niet de noodzaak om in actie te komen tegen racisme. "Ik heb contact gehad met meerdere burgemeesters. Een burgemeester zei dat hij meer meldingen kreeg over integriteit dan over discriminatie. Maar dat is natuurlijk niet zo gek als je helemaal geen discriminatiebeleid hebt", aldus de antiracismecoördinator.
Volgens de wet moeten gemeenten discriminatie bestrijden, maar zijn ze niet verplicht om een apart beleid tegen racisme en discriminatie te hebben. Baldewsingh laat weten dat er binnen gemeenten vaak wel bureaus zijn waar mensen terechtkunnen, maar dat die plekken vaak niet financieel ondersteund worden. "Het geld dat gemeenten krijgen om iets tegen racisme te doen, is niet geoormerkt. Dus dat wordt gebruikt voor de aanpak van stoeptegels en lantaarnpalen", zegt hij gekscherend.
Niet wegkijken
Baldewsingh doet een oproep aan gemeenten om snel een beleid te ontwikkelen. "Gemeenten staan als overheid heel dicht bij de mensen en moeten niet wegkijken. We weten waartoe dat geleid heeft. Racisme en discriminatie is een puist die groeit, het raakt de sociale veiligheid van samenlevingen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Films, Series & TV
Agenten over racisme binnen de politie: "Ze deden alsof ik een terrorist was"Up 2 Date
Politietop wil strenger optreden tegen racisme: "Waar nodig volgt ontslag"Up 2 Date
Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt excuses aan voor institutioneel racismeUp 2 Date
Nationaal Coördinator tegen Racisme: "Schrap stagegesprek voor studenten"