Vaccinatie- en herstelbewijs krijgen vanaf 1 februari kortere geldigheid
- News
- Vaccinatie- en herstelbewijs krijgen vanaf 1 februari kortere geldigheid
Het coronatoegangsbewijs krijgt een kortere geldigheid vanaf 1 februari. Dat betekent dat een vaccinatiebewijs tot 9 maanden na de laatste prik geldig blijft. Een herstelbewijs blijft 6 maanden geldig.
Wat nodig is voor groen vinkje
Een coronabewijs op basis van vaccinatie had geen houdbaarheidsdatum, maar dat is vanaf 1 februari dus niet meer het geval. Zodra er negen maanden na de laatste prik zijn verstreken, vervalt het vaccinatiebewijs. Na een boosterprik wordt het bewijs vooralsnog onbeperkt geldig.
Er komen ook veranderingen wat betreft het herstelbewijs. De geldigheidsduur daarvan werd in november nog verlengd van een half jaar naar een jaar. Vanaf 1 februari gaat dat dus weer terug naar een half jaar. De veranderingen betekenen dat straks een boostervaccin, recent herstelbewijs of negatieve testuitslag nodig is voor een groen vinkje in de CoronaCheck-app
Eerder aangekondigd
Voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge kondigde de veranderingen al in december aan. Dit om de lijn in Nederland gelijk te trekken met die van de Europese Unie. "De bescherming neemt af, naarmate de volledige vaccinatie langer geleden is afgerond", liet hij destijds in een brief aan de Kamer weten.
Lees ook
Up 2 Date
Eerste Kamer stemt tegen verlenging coronawetUp 2 Date
Ruim 60 procent van werknemers met long covid arbeidsongeschikt verklaardUp 2 Date
Aantal meldingen van discriminatie vorig jaar gestegen door coronaFunX Beseft
Je leven on hold door Long COVID: "Spontaan met vrienden op stap kan niet meer"