Up 2 Date

Coronatoegangstesten mogelijk binnenkort niet meer gratis

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Coronatoegangstesten mogelijk binnenkort niet meer gratis

Een krappe meerder in de Tweede Kamer steunt het plan van het demissionaire kabinet om in de toekomst geld te vragen voor coronatoegangstesten. Deze regel zou ingaan als iedereen de kans heeft gehad om ingeënt te worden tegen het coronavirus.

Uitzonderingen

D66, VVD, CDA en Volt dienden woensdag tijdens het coronadebat een motie in waarin zij vroegen 'toe te gaan werken naar de instelling van een profijtbeginsel bij het testen voor toegang, uitgaande van een eigen bijdrage'. Wel zijn er een aantal uitzonderingen. Zo zou er een speciale regeling moeten komen voor mensen die 'niet gevaccineerd kúnnen worden'. Daarnaast moet de eigen bijdrage vervallen als 'testen voor toegang ongeacht vaccinatiestatus noodzakelijk wordt'.

Geen vorm van dwang

Volgens Hugo de Jonge is het vragen van een eigen bijdrage geen vorm van directe of indirecte vaccinatiedwang. Dat is volgens de coronaminister alleen het geval als er enkele toegang wordt verleend met een vaccinatiebewijs. Het is niet bekend hoeveel de eigen bijdrage gaat kosten, maar De Jonge gaf als voorbeeld een een bedrag van 7,50 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie