Up 2 Date

Londense politie pakt mensen op die 'opdringerig staren' in de metro

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Londense politie pakt mensen op die 'opdringerig staren' in de metro

In Londen is het verboden om in de metro andere mensen op een opdringerige manier aan te staren. Dit is onderdeel van een campagne van Transport for London en de overheid om seksuele intimidatie aan te pakken. Hoofdcommissaris van de British Transport Police (BTP), Sarah White, heeft nu tegen The Telegraph verteld dat mensen daar ook daadwerkelijk voor vervolgd worden.

Meer meldingen sinds einde lockdown

White vertelt dat haar team dagelijks meldingen krijgt van intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag in het openbaar vervoer. Sinds het einde van de lockdown en daarmee het afschaffen van verplicht thuiswerken zijn die met 175 procent toegenomen. Staren kan, net als expres tegen iemand aan gaan staan of foto's onder iemands rokje maken, volgens White een onderdeel van seksuele intimidatie zijn. "Het zit in de menselijke natuur om naar dingen te kijken. Het is echter anders wanneer iemand staart, loert of wanneer er een seksuele motivatie is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

22 weken cel

Dat staren kan volgens White wijzen op 'ongezond seksueel gedrag'. "We rapporteren dit als een misdaad en onderzoeken het." Zo zijn er undercover agenten actief in de metro om mensen op heterdaad te betrappen.

White vertelt dat er onlangs al een persoon 'succesvol vervolgd' is voor ongepast staren. De 26-jarige Dominik kreeg een straf van 22 weken cel opgelegd voor het aanhoudend staren naar een vrouw in de trein. Volgens het politierapport zou hij geweigerd hebben om aan de kant te gaan en blokkeerde hij de uitweg van de vrouw toen zij vroeg of hij wilde stoppen met naar haar kijken. Hij werd uiteindelijk schuldig bevonden aan het veroorzaken van opzettelijke intimidatie. Inmiddels is hij voorwaardelijk vrijgelaten.

Kritiek

Er komt ook kritiek op het betrekken van staren in de anti-intimidatiecampagne. Volgens sommigen zou het te subjectief zijn om te kunnen beoordelen en volgens anderen zou het helemaal geen zin hebben en moet de politie zich juist focussen op het vervolgen van aanranders en verkrachters.

Wanneer is iets intimidatie?

Eerder deze maand sprak FunX met Anneke (28) van Stichting Stop Straatintimidatie. Zij legde uit waar het verschil ligt tussen een oprecht compliment en intimidatie. "Er is sprake van intimidatie wanneer een slachtoffer een onveilig gevoel krijgt en daardoor diens gedrag aanpast." Hoe een bepaalde opmerking zogenaamd bedoeld is, is dus ondergeschikt.

"Het is indringend gedrag. Denk aan uitschelden, vernederen of doorgaan wanneer iemand je negeert. Dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met woorden. Als je iemand vier blokken achtervolgt of steeds dichterbij gaat zitten, dan zeg je niks, maar ben je iemand wel een onveilig gevoel aan het geven. Het doet dus ook een beroep op het inlevingsvermogen van degene die de intimidatie pleegt. Denk eens na: kan iemand hier een onveilig gevoel van krijgen?"

Omstanders

De British Transport Police lanceerde vorige zomer een app waarmee reizigers worden aangemoedigd om seksuele intimidatie te melden wanneer zij dit zien gebeuren (of er zelf slachtoffer van worden). "Het roept omstanders op om veilig en legaal in te grijpen." In de campagnevideo 'Have A Word', die vorige maand werd gelanceerd door de burgemeester van Londen, wordt ook ingespeeld op de verantwoordelijkheid van omstanders bij het aanpakken van straatintimidatie. "Het probleem rondom veiligheid van vrouwen is te lang alleen op vrouwen gericht", aldus de burgemeester. "Ik ben vastbesloten om dat te veranderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie