Up 2 Date

Syrische terroristische beweging blij met steun van Nederland

  1. Newschevron right
  2. Syrische terroristische beweging blij met steun van Nederland

Nederland steunde jarenlang de Syrische groepering Jabhat al-Shamiya. Een groep gewapende rebellen die door het Openbaar Ministerie als terroristisch is bestempeld. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en dagblad Trouw.

Gewapende strijd

Nederland stuurde in 2017 goederen als dekens, uniformen, laptops, satelliettelefoons, camera's en pick-up trucks. Aan Nieuwsuur en Trouw vertellen de rebellen dat zij erg tevreden zijn met de Nederlandse hulp en dat zij alle materiële steun van Nederland inzetten in de gewapende strijd.

staatsgeheim

Jabhat al-Shamiya is niet de enige groepering die de Nederlandse overheid steunde. Onder het programma NLA (Non Lethal Assistence) leverde Nederland sinds 2015 in totaal steun aan 22 "gematigde" groeperingen in Syrië. Wat "gematigd" precies inhoudt, is niet na te gaan. Het programma is gekenmerkt als staatsgeheim, waardoor het niet te controleren is door de Tweede Kamer noch door journalisten.

Criteria

Nieuwsuur sprak met Nikolaos van Dam, een van de mannen die het NLA programma hebben opgezet.

"Je kan wel een lijst maken met criteria waaraan die gropering moet voldoen, maar zo werkt dat niet. [...] Het is ook een kwestie van vertrouwen, want je weet niet of een groep na een afspraak zich vervolgens weer anders gaat gedragen."

Uit verder onderzoek blijkt dat als een rebellenbeweging een document tekende, een zogenoemde Riyadh-verklaring, waarin zij aangaven dat ze democratisch waren, ze als gematigd werden gemarkeerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Extremistisch

Uit de uitzending van Nieuwsuur maandagavond blijkt dat ondanks selectie de andere bewegingen zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige mensenrechtenschendingen en te hebben samengewerkt met extremistische groeperingen.

Vervolgd
Volgende maand staat een Nederlandse Syriëganger voor de rechtbank voor deelname aan Jabhat al-Shamiya in 2015. In de aanklacht tegen de man staat dat de beweging onder andere "salafistisch en jihadistisch" is en dat het OM het beschouwt als "criminele organisatie met terroristisch oogmerk". Volgens experts kan dit problemen opleveren als blijkt dat de Nederlandse staat ondertussen steun leverde aan deze groepering.

Ster advertentie
Ster advertentie