Up 2 Date

President Brazilië demonstreert zelf tegen coronamaatregelen en hoest tijdens toespraak

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. President Brazilië demonstreert zelf tegen coronamaatregelen en hoest tijdens toespraak

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro neemt het coronavirus en social distancing niet zo serieus. Dat liet hij zondag nogmaals merken tijdens een demonstratie in de hoofdstad Brasilia. Honderden demonstranten gingen daar de straten op om te protesteren tegen de coronamaatregelen waar de president zelf ook op tegen is.

Hoestend zonder bescherming

Je vraagt je misschien af waarom Bolsonaro tegen de maatregelen is van het land waar hij zelf president van is. Dat komt omdat Brazilië verdeeld is in 26 deelstaten die elk hun eigen zelfstandige politiek uitvoeren met een eigen regering en gouverneur. Ondanks dat de meerderheid van de Brazilianen het eens is met de maatregelen, is president Bolsonaro tegen de strenge quarantainemaatregelen die de gouverneurs van de deelstaten invoerden.

Bolsonaro maakt zich grote zorgen om de economische gevolgen voor het land en vindt dat iedereen simpelweg terug moet naar de realiteit. Tijdens de demonstratie in Brasilia sprak hij de ruim zeshonderd protestanten toe: "Ik geloof in jullie. We willen nergens over onderhandelen. Ik weet zeker dat iedereen zijn leven zou geven voor ons vaderland. We gaan alles wat mogelijk is doen om het lot van Brazilië te veranderen." Opmerkelijk was dat Bolsonaro de mensen toesprak zonder bescherming. Dat terwijl hij tijdens zijn toespraak een aantal keer last leek te hebben van hoest, zoals hieronder te zien in een video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Hooguit een beetje verkouden"

In maart liet Bolsonaro in een toespraak al weten dat hij het coronavirus onzin vindt. Zo maakte hij zich totaal geen zorgen om zijn eigen gezondheid. Volgens de Braziliaanse president vallen alleen ouderen van boven de 60 jaar onder de grootste risicogroep. Zelf is Bolsonaro 65 jaar oud, maar hij wist precies uit te leggen waarom het virus hem niet zal raken: "Door mijn atletische achtergrond hoef ik mij niet druk te maken om mijn gezondheid. Ik zou niets voelen, misschien zou ik hooguit een beetje verkouden worden." Ook de media kregen er van langs: "Ze hebben de mensen angst ingezaaid."

Minister van Volksgezondheid ontslagen

Alsof dat allemaal niet genoeg was, ontsloeg Bolsonaro afgelopen week nog zijn minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta. Beide mannen waren het wekenlang niet eens over de aanpak van het coronavirus. Zo riep Mandetta de Brazilianen op om thuis te blijven en benadrukte hij het belang van afstand houden, terwijl Bolsonaro het bestempelde als 'een griepje'. Dat Bolsonaro zich niet druk maakt om het coronavirus is zorgelijk, aangezien Brazilië het Latijns-Amerikaanse land met de meeste besmettingen is. Op het moment van schrijven gaat het om 38.654 besmettingen, waarvan 2462 sterfgevallen.

Demonstranten protesteerden in de Braziliaanse hoofdstad tegen de quarantainemaatregelen, maar droegen toch mondkapjes. Je weet het natuurlijk maar nooit. Beeld: AFP

Ster advertentie
Ster advertentie