Up 2 Date

Drankrijders in België krijgen sleutelhanger met naam verongelukt kind

foto: Vias - Non-Bob-campagne
  1. Newschevron right
  2. Drankrijders in België krijgen sleutelhanger met naam verongelukt kind

In België gaat dit weekend een nieuwe campagne van start tegen drankgebruik in het verkeer. Automobilisten die tijdens een alcoholcontrole gepakt worden op rijden onder invloed, krijgen confronterende sleutelhangers. Daaraan hangen namelijk namen van kinderen en jongeren die afgelopen jaar om het leven kwamen door een aanrijding met een beschonken chauffeur.

Namen van verongelukte kinderen

De sleutelhangers zien er hetzelfde uit als de bekende gele Bob-varianten, maar hebben de namen Axelle, Corwin, Laetitia, Nathan, Olivier, Philippe, Timmy en Romina. Als waarschuwing krijgt de betrapte bestuurder bij het ontvangen van de boete en de hanger ook meteen het verhaal van het jonge overleden slachtoffer te horen. De sleutelhanger kunnen ze vervolgens inleveren voor een cursus over de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Extra controles

De campagne is een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen en Vias, het Belgische instituut voor verkeersveiligheid. In de kerstvakantie werden de sleutelhangers al uitgedeeld. Komende dagen gaan ze daarmee verder, tijdens 'het weekend zonder alcohol achter het stuur'. Dat is een jaarlijks initiatief waarbij de politie extra controleert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te veel ongelukken

In België is het aantal ongelukken waarbij beschonken bestuurders betrokken waren de afgelopen jaren afgenomen. Toch is het aantal nog steeds erg hoog: in 2019 veroorzaakten automobilisten met alcohol op 4106 ongelukken. Gemiddeld hebben zij 1,7 promille alcohol in hun bloed, terwijl 0,5 promille is toegestaan bij ervaren bestuurders.

In Nederland is het aantal verkeersongevallen met alcohol in het spel - en het aantal dodelijke slachtoffers - de laatste jaren juist toegenomen. De laatste cijfers komen uit 2018, toen ging het om 2731 ongelukken.

Ster advertentie
Ster advertentie