Up 2 Date

Zorgen om afname mbo'ers: "Kinderen eerder enthousiast maken voor mbo-beroepen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zorgen om afname mbo'ers: "Kinderen eerder enthousiast maken voor mbo-beroepen"

Er zijn steeds minder mbo-studenten en dat is een probleem, aldus de MBO Raad. Zij maken zich zorgen om dit groeiende tekort, omdat vakmensen in bijvoorbeeld de bouw of techniek juist zo hard nodig zijn. Naar verwachting zijn er komend schooljaar 492.000 mbo'ers, dat zijn er 21.000 minder dan in dit jaar.

Steeds minder jongeren kiezen mbo

De afname in het aantal mbo'ers heeft onder meer te maken met de vergrijzing, maar ook met het feit dat steeds minder jongeren kiezen voor een mbo-studie. "'Hoger is beter', in zo'n samenleving leven we", aldus Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, in het NOS Radio 1 Journaal.

Lange wachttijden

Er is al een tekort aan vakmensen en dat zal naar verwachting alleen maar groter worden. Dat leidt tot lange wachttijden als je bijvoorbeeld een loodgieter nodig hebt of gebruik wil maken van de kinderopvang. "Mbo'ers hebben goud in handen, dat realiseren ze zich te weinig", aldus Tekin.

Volgens hem zouden kinderen al op jongere leeftijd enthousiast gemaakt moeten worden voor mbo-beroepen. Nu worden zij vooral gestimuleerd om voor havo of vwo te gaan om vervolgens een opleiding op een hogeschool of universiteit te kunnen volgen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Negatief imago

Oud-mbo'er Linde vertelde eerder aan FunX dat het mbo nog altijd onterecht een negatief imago heeft. Er is zelfs sprake van discriminatie van mbo'ers op vervolgopleidingen, iets wat ze zelf meemaakte.

"Het is jammer dat het vooroordeel over mbo-studenten er nog steeds is. Ik denk toch dat het komt door het feit dat hbo als dé standaard wordt gezien en dat het mbo daar net onder ligt. Als mbo'er word je echter opgeleid voor zoveel mooie beroepen. Het mbo kent genoeg voordelen, maar blijkbaar is dat niet genoeg om het slechte imago te verbeteren."

Ster advertentie
Ster advertentie