Up 2 Date

'Het Ballenalarm' spoort mannen maandelijks aan zichzelf te checken op teelbalkanker

foto: Twitter: hetballenalarm
  1. Newschevron right
  2. 'Het Ballenalarm' spoort mannen maandelijks aan zichzelf te checken op teelbalkanker

Het is Movember, een maand waarin aandacht wordt gevraagd voor prostaat- en zaadbalkanker en de algemene gezondheid van de man. Met een nieuwe actie, genaamd 'Het Ballenalarm', wil de Stichting Zaadbalkanker mannen aansporen om maandelijks hun teelballen te controleren op teelbalkanker. Het idee is dat mannen elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur, als de maandelijkse alarmsirenes loeien, hun teelballen checken.

'Laat alles vallen en pak je ballen'

In een filmpje van de campagne met de slogan 'laat alles vallen en pak je ballen' steken mannen tijdens het klinken van sirenes waar ze ook zijn hun handen in hun broek. "Het is natuurlijk een beetje gek, maar we hopen op deze manier het taboe te doorbreken", zegt arts Berend van Doorn in het NOS Radio 1 Journaal over de actie. Door de absurditeit ervan hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroegtijdige ontdekking

'Het Ballenalarm' moet leiden tot de vroegtijdige ontdekking van zaadbalkanker, de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. De initiatiefnemers benadrukken in het NOS Radio 1 Journaal dat het goed is om een vast checkmoment in te bouwen. "De vooruitzichten zijn meestal goed", legt van Doorn uit over teelbalkanker. "Maar hoe sneller je erbij bent, hoe groter de overlevingskans."

Taboe

Rondom zaadbalkanker bestaat nog altijd een groot taboe. Ruim 700 mannen in Nederland krijgen jaarlijks namelijk deze diagnose, maar vooral jonge mannen schamen zich vaak om hun ouders te vertellen dat ze last van hun ballen hebben. Ook heerst er vaak angst voor voor een pijnlijk onderzoek of een huisarts die aan hun teelballen moet zitten.

In 2020 deed de toen 21-jarige Nick zijn verhaal bij FunX over zijn strijd tegen teelbalkanker. Ook Jonas (20) deelde zijn verhaal over de diagnose die hij op 17-jarige leeftijd kreeg. "Ik zag opeens dat mijn rechterbal drie tot vier keer zo groot was als normaal."

Ster advertentie
Ster advertentie